Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.09.2010.
08:00 >> 12:17h
Mondo A

Ojačajte organizam pred zimu

Jesen donosi vetar, kišu i hladnoću,koji mogu da izazovu fizički i psihički stres. "Obratite pažnju na sedam energetskih supstanci“, savetuje doktor Zilke Hofman, nutricionista iz Rendzburga u Nemačkoj.

Ovde potpis

Jačanje otpornosti


Inulin: Ova biljna supstanca je ugljeni hidrat slatkastog ukusa. Ima ga u artičokama, cikoriji, belom i crnom luku i špargli. Inulin u nesvarenom obliku stiže do debelog creva, gde ishranjuje bifidus bakterije važne za imunitet i time podstiče njihovo razmnožavanje.

To je veoma važno zato što zdrav odbrambeni sistem počinje u stomaku: oko 80 odsto odbrambenih reakcija odvija se u crevima.

Jako srce


Magnezijum: Reč je o jednoj od najvažnijih mineralnih supstanci koja jača srce. Magnezijum je neophodan za prenošenje nervnih impulsa i kontrakciju mišića. To znači da nervi, koji kontrolišu rad srčanog mišića, mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu.

Mišićnim vlaknima je potreban magnezijum da bi mogla da se skupe. Nedostatak magnezijuma povećava rizik od srčanih tegoba (bolovi, aritmija). Može da doće do mišićne slabosti, grčeva u mišićima, drhtanja, trnjenja, kao i do gubitka osećaja u rukama i nogama.

Magnezijumom su pretežno bogate biljne namirnice (proizvodi od integralnih žitarica, susam, semenke bundeve, mahunarke, povrće, koštunjavo voće), ali ima ga i u ribi i mesu.

Više energije


Gvožđe: Crvena krvna zrnca sa hemoglobinom transportuju kiseonik do svih delova tela. Jezgro hemoglobina je gvožđe, koje vezuje kiseonik. Budući da se gvožđe izbacuje iz organizma preko znoja, stolice, mokraće i krvi (za vreme menstruacije), u organizmu može da se javi nedostatak ako ishrana nije bogata gvožđem.

Posledice su: hroničan umor, iscrpljenost, bledilo, podložnost infekcijama, anemija. Gvožđa ima u mesu, kobasicama, hlebu od integralnih žitarica, mahunarkama, mušmulama, smokvama i koštunjavom voću. Treba znati da organizam bolje iskorišćava gvožđe dobijeno od proizvoda životinjskog porekla (npr. junećeg mesa).

Koncentracija


Nijacin je važna hrana za mozak. On širi krvne sudove i aktivira neurotransmitere, koji su važni za optimalno prenošenje impulsa moždanih ćelija. Na taj način nijacin poboljšava koncentraciju i pamćenje, kao i sposobnost reagovanja.

Piletina, meso, iznutrice, rečna i morska riba, kvasac, mleko, koštunjavo voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće - sve ove namirnice sadrže dragocenu energetsku supstancu nijacin.

Oslabite


Jod: Ovaj element u tragovima je efikasno sredstvo za mršavljenje. Da biste obezbedili organizmu dovoljno joda, dva puta nedeljno jedite morsku ribu, a mlečne proizvode svakodnevno. Jela sa morskim algama (npr. suši) takođe sadrže jod, piše "Blic".

Protiv nervoze


Tijamin: Ovaj vitamin je neophodan da bi nervi imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje elektrienih impulsa (nadražaja). Nedostatak tijamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može da se javi i poremećaj sna. Tijamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i pasulju.

Fizičke pripreme za zimu


Imunitet: Kretanje na svežem vazduhu (šetnja najmanje pola sata dnevno) jer kiseonik aktivira imunološki sistem. I naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom (3-5 minuta dnevno), naizmenično izlaganje listova mlazu hladne i tople vode (1-2 puta dnevno po pet minuta) i sauna (2 puta nedeljno) utiču na jačanje imuniteta.

Snaga: Da bi organizam napunio baterije, potreban mu je san i to 7-8 sati dnevno je dovoljno odraslim osobama.

Opuštanje: Isključite se iz svakodnevnog stresa, joga je odličan lek. Preparati od kantariona takođe deluju umirujuće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online