Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.05.2018.
03:30
Vestionline A

Evo zašto je crveno voće i povrće savršena hrana za vaš organizam

Prodavnice su pune jagoda, trešanja, pardajza... Počela je sezona crvenog voća i povrća, koje nas, osim upadljive boje i prijatnog ukusa, privlači i zbog vitamina i minerala koji su neverovatno korisni za naš organizam

pixabay.com

Sigurno obožavate trešnje, jagode, maline, ali i povrće poput paradajza i to je odlična vest. Pijace i prodavnice saada su pune ovosezonskih crvenih plodova, pa što češće uživajte u njima jer imaju neverovatne blagodeti na vaš organizam.

Jagode

Među najpopularnijim crvenim voćem svakako su jagode. Sadrže mnogo folne kiseline koja je posebno važna ženama koje planiraju trudnoću - smanjuje rizik od pobačaja i nekih urođenih poremećaja kod deteta. Vitamin C obično povezujemo s agrumima, ali jagode su jednako dobar izvor - osam manjih jagoda sadrži više vitamina C od jedne narandže. Jagode takođe snižavaju loš (LDL) holesterol i pridonose zdravlju srca. Sezona im ne traje dugo, ali osim svežih, mogu se kupiti i smrznute jagode, iako bi trebalo pripaziti da u njima nema dodatog šećera.

Crvena paprika

pixabay.com

Crvene paprike su takođe prava bomba vitamina C. Ali, ne sadrže samo vitamin C već i vitamin A koji je takođe izuzetno važan za zdravlje kostiju, zuba i kože. Ljute papričice sadrže kapsaicin, koji im daje ljutinu, ali i smanjuje upale, ublažava simptome artritisa i olakšava glavobolje.

Trešnje

pixabay.com

Trešnje svoju privlačnu boju duguju antocijaninu, snažnom antioksidansu koji ima blagotvorni učinak na krvotok. Osim antocijanina, trešnje sadrže melatonin koji pomaže protiv nesanice. Dovoljno je pojesti oko sedam trešanja dnevno da bismo bolje spavali. Koža trešanja sadrži mnogo vlakana koja pomažu u probavi i smanjuju rizik od raka debelog creva. Sezona trešanja nije dugačka, ali sušene trešnje su dostupne cele godine i odličan su dodatak ovsenim pahuljicama.

Paradajz

pixabay.com

Svako leto je obeleženo paradajzom koje osim privlačne jarkocrvene boje krije brojne vitamine i minerale važne za zdravlje organizma. Najpoznatiji je likopen, snažan antioksidans koji je koristan u borbi protiv raka dojke i u očuvanja zdravlja srca. Učinak likopena se pojačava kuvanjem, tako da osim sirovog paradajza treba konzumirati i kuvana jela koja sadrže paradajz ili sos od paradajza. Osim likopena, paradajz sadrže dosta kaliju,a, koji pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Sadrže i vitamin B6 koji je neophodan za zdravu kosu, oči i jetru, a pomaže i zdravlju nervnog sistema.

Maline

pixabay

Maline sadrže mnogo vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola i osiguravaju dobru probavu. Antioksidans resveratrol usporava starenje, a elagitanin se smatra korisnim u sprečavanju raka materice. Elagitanin takođe pomaže u obnovi mišića i jača imunitet. Maline su takođe lako dostupne u smrznutom obliku, ali kao i kod jagoda, treba birati one bez dodatog šećera.

Lubenica

pixabay.com

Sočne lubenice su poput paradajza izvrstan izvor likopena. Smanjuju rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzrok slepila u razvijenim zemljama. Pomažu u očuvanju zdravlja vena i smanjuju rizik od moždanog udara. Lubenice sadrže vrlo malo kalorija, ali mnogo kalijuma i magnezijuma ali su i savršeno osveženje u vrućim letnjim danima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online