Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.11.2017.
01:30
Vestionline A

Zašto treba da pijete pivo i sa kojom hranom najbolje ide u kombinaciji

Umerena konzumacija piva može povoljno delovati na zdravlje, a najviše na prevenciju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

pixabay

Umerenu količinu alkoholnih pića sa niskim procentom alkohola najbolje je konzumirati uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu. Pivo se oduvek kombinovalo sa hranom, konzumiralo se čak i kao aperitiv jer "priprema“ probavni sistem podsticanjem lučenja enzima za hranu koja se konzumira.

Kombinovanje piva i hrane danas je važan deo gastronomije i na neki način se može smatrati umetnošću u kojoj se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome pa, naravno, i prilike u kojoj se piju određena piva. Od vitamina, u pivu su najzastupljeniji vitamini iz grupe B, a od minerala kalijum, magnezijum, kalcijum i silicijum. Ipak, glavni sastojak piva je voda, u kojoj se nalaze otopljeni spomenuti nutrijenti, ali i biljne hemikalije poput fenolnih spojeva sa povoljnim učinkom na zdravlje.

Pivo se može sljubiti sa gotovo svim vrstama jela, uz predjela i male zalogaje, mesna jela, ribu, raznovrsne sireve, gorkaste i posebno čokoladne dezerte. Pivo se generalno dobro slaže sa ukiseljenim povrćem poput kupusa, krastavaca i paprike, pečenim mesom, ljućim meksičkim jelima, jelima sa roštilja i svim jelima sa aromom dima.

Gorka hrana i čokolada

Gorka jela poput šparoga, rukole, kelja, radiča ili plemenitih sireva, dobro se slažu sa gorkim ukusom piva. Ipak, ne treba zaboraviti da i suprotnost ukusa daje čaroliju, pa se slatka jela, dezerti koji imaju gorku notu poput čokoladnih specijaliteta koji se dobro slažu sa crnim pivom, čiji ukus podseća na tamnu čokoladu.

Riba i pernato meso dobro se slažu sa takozvanim lager pivom, koje pojačava ukus kod lagane proteinske hrane i daje osećaj svežine. Uz plodove mora, školjke i rakove kao i uz konzervisanu i dimljenu ribu dobro se slaže tamno pivo jačeg ukusa.

Postoji još razloga zašto je pivo dobro piti uz obrok, a ne na prazan stomak. Naime, ako se pije na prazan želudac, brže se apsorbuje i tada se postiže veća koncentracija alkohola u krvi u odnosu na situaciju kada se pivo uzima uz obrok. Stoga se preporučuje piti pivo uz obrok ili neposredno nakon obroka kako bi se postigla niža koncentracija alkohola u krvi.

3 najbolja razloga za ispijanje piva

Pivo se smatra i "tečnom hranom“ jer svojim sastavom i nutritivnom vrednošću može pridoneti zadovoljavanju dnevnih potreba za određenim hranjivim materijama.

Pivo kao inspiracija: 13 čuvenih citata poznatih o ovom piću

Umerena konzumacija podrazumeva ispijanje 3 dcl piva dnevno za žene i 6 dcl piva za muškarce. Takva konzumacija doprinosi zdravlju pojedinca, tačnije:

1. Sprečeva nastanak kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2

2. Sprečava kognitivno slabljenje

3. Ima pozitivan učinak na smanjenje nivoa stresa, bolju socijalizaciju i zbližavanje među prijateljima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online