Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.12.2016.
00:30
Vestionline, lifepressmagazin.com A

Kako da napravite mocarela sir za 30 minuta

Zaboravili ste kupiti mocarela sir, a preko vam je potreban za večeru koju pripremate? Ne paničite, napravite ga sami i to za svega 30 minuta.

pixabay.com
Mocarela sir bez kojeg se ne može zamisliti dobro predjelo

Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbegavate, mi smo na Simplebites blogu pronašli recept za mocarela sir koji će vas uveriti u potpuno suprotno.

Da nam je neko rekao da je moguće napraviti sir za svega pola sata mi mu ne bismo verovali, a vi? Stiže i recept.

Potrebni sastojci:

- 3, 8 l mleka
- 1 ½ kašičica limunske kiseline u prahu
- ¼ kašičice tečnog sirišta
- 1 kašičica soli

Priprema:

Mleko sipajte u veliku šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrevajte mleko dok ne dostigne temperaturu 12C, za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kad je mleko dostiglo odgovarajuću temperaturu uspite limunsku kiselinu u prahu, dobro promešajte i nastavite zagrevati mleko.

Kad se mleko zagrejalo do temperature od 31C, ulijte sirište i i dobro promešajte. Primetićete da se mleko lagano počinje zgušnjavati, a primetićete i malene grudvice.

Između 35-40C temperature mleko će biti poprilično gusto i vreme je da ugasite šporet, a moći ćete primetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira.

Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocedite višak surutke koliko je moguće. Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se greje 60 sekundi, ponovo ocedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomerno rasporedi, kao da mesite testo.

Nakon tog sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke.

Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalsnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke.

U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.

Ponovite grejanje u mikrostalsnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.

Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online