Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 09.11.2016.
05:30
Vestionline A

Ove 3 namirnice su najbolji borci protiv kancera

Idealna zdrava trpeza sastoji se od 50 procenata povrća - ostatak su belančevine životinjskog porekla, žitarice i masti. Tri najbolja "borca" protiv raka su riba, brokoli i paradajz.

pixabay.com
Paradajz je na skoro svakoj listi zdrave hrane

Brokoli

Glukosinolati koji se nalaze u brokoliju daju ovom povrću opor ukus, ali i smanjuju verovatnoću pojave malignih ćelija. Ovaj sastojak je veoma aktivan pri žvakanju i u toku varenja i izuzetno je delotvoran u borbi protiv raka bešike i dojke.

Riba

Kod žena koje konzumiraju previše masnu hranu, rizik od oboljenja raka dojke je i do 55 odsto. Nutricionisti su jasno definisali šta je "previše": jedenje masne hrane više od tri puta nedeljno.Oni koji se preorijentišu na ribu (tri puta nedeljno sasvim je dovoljno), smanjiće rizik od malignog oboljenja i do 65 odsto.

Omega-3 masne kiseline u ribi ne samo da pokušavaju da spreče nastanak malignih celija, vec koče i dalji razvoj već formiranih. Kod osoba obolelih od raka, kod kojih je riba često na trpezi, postoji velika šansa da se kancerogene ćelije u njihovom organizmu dalje ne razvijaju.

Paradajz

Crveni plodovi ne samo da su niskokalorični (100 g sadrži od 17 do 20 kalorija), već su i veoma ukusni. Paradajz je povrće koje ima najviše likopena, supstancu zbog koje je ova biljka crvene boje i služi kao veoma značajan zaštitnik srca i krvnih sudova.

Likopen, međutim, može i više – da uspori rast malignih ćelija i do 50 procenata - a u kombinaciji s vitaminom E koji se nalazi u uljima i mastima biljnog porekla, njihov rast se smanjuje čak i do 70 procenata. Njegova koncentracija povećava se zagrevanjem - skuvan ili termički obraden (na primer u vidu kečapa ili sosa) paradajz je mnogo delotvorniji u borbi protiv raka nego kad se konzumira sirov.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2016. 20:53
ad kažu da 50% ishrane treba da čini povrće, da li se misli na količinu (masu) ili na udeo kalorija? Ovo drugo je praktično nemoguće. Npr. meni treba 2400 kcal dnevno. Recimo da povrće ima 60 kcal (i manje) na 100 gr, što znači da treba da pojedem najmanje 2 kg dnevno. Nema šanse.
Petak 11.11.2016. 20:53
Kad kažu da 50% ishrane treba da čini povrće, da li se misli na količinu (masu) ili na udeo kalorija? Ovo drugo je praktično nemoguće. Npr. meni treba 2400 kcal dnevno. Recimo da povrće ima 60 kcal (i manje) na 100 gr, što znači da treba da pojedem najmanje 2 kg dnevno. Nema šanse.
Petak 11.11.2016. 20:54
Pažljivo sa tim "internet savetima" i uvek podrobno proučite da li je tačno to što saveti preporučuju. Riba jeste zdrava ali ne svaka riba i ne u svim količinama. Vrste ribe koje su visoko u lancu ishrane i koje imaju dug životni vek sadrže visoku koncentraciju žive. Obično su to ove veće ribe. To je zbog visoke zagadjenosti voda. Primer su sabljarka i tuna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online