Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.04.2014.
08:00
Vestionline A

Začini: Tajna dobrih kuvara!

Kako to da je komšinicin ručak ukusniji od vašeg, a stavili ste sve sastojke iz recepta? Pa, možda komšinica nije otkrila svoje male tajne, a one se kriju u začinima. Bez njih bi svako jelo bilo isto - bezukusno.

Bogatstvo ukusa u malim pakovanjima
 

Kada poželite da servirate nešto bolje od uobičajenog, da iznenadite nečim zaista posebnim i ukusnim, morate da znate da je tajna u začinima. Začini su ta sitnica koja jellima daju "šmek" i prave razliku! Ukoliko ne znate odakle da počnete, jer cartsvo začina je posebna "nauka", evo nekih najinteresantnijih.

Biber: Ako mislite da ćete dobiti pravi ukus bibera kada ga kupite već samlevenog u vrećici ili staklenoj teglici, varate se. Da biste dobili najbolje od bibera, on treba da bude u zrnu i treba da nabavite mlin za njega. Samleti samo onoliko koliko je potrebno u datom trenutku. Tek tada on ima pun ukus i aromu.

Crvena paprika: Verovatno znate da postoji ljuta i slatka paprika, a kako ćete je koristiti, zavisi od toga da li vam je potrebna za klasični mađarski gulaš ili neko jako ljuto jelo. U svakom slučaju, papriku možete da koristite za različita jela i nemojte da je zaboravite.

Seme komorača: Ako volite ukus komorača, morate da nabavite njegovo seme koje služi kao začin, a jelima daje slatkast ukus. Možda niste znali, ali se koristi i kao začin za kobasice, pa jelima daje malo ukusa sličnog mesu.

Garam masala: Indijska mešavina začina garam masala pripada njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Najčešće se sastoji od mešavine crnog bibera, karanfilića, cimeta, kumina i kardamona. Dakle, ako imate ovaj začin u svom kuhinjskom ormariću, nećete morati da dodajete sve te začine ponaosob.

Sumak: Sumak je začin koji se često koristi u persijskim ili bliskoistočnim receptima, a ukusom pomalo podseća na limun. Dovoljno je staviti samo malo sumaka da bi se osetilo njegovo delovanje, a pogodan je za umake, salate ili kuvani pirinač.

Kim: Kim nudi malo paprenog ukusa i to je jedan od razloga zašto je meksička hrana toliko zarazna. Stoga sledući put obavezno iskoristite kim u jelima poput zapečenog graška da osetite tu genijalnu razliku u ukusu.

Indijski šafran: Ako se pitate šta kariju daje tako bogatu boju, odgovor je indijski šafran. Dodajte ga jelima pred kraj kuvanja, ali neki ga piju i u čajevima, pa i u kuvanom vinu. Ali ne treba preterivati - vrh noža u napitku je sasvim dovoljan.

Kardamon: Kardamon takođe potiče iz Indije, a ima jedinstven sladak ukus pa se stavlja i u slatkiše. Sledeći put kad budete spremali kolač ili tortu stavite malo kardamona i biće vam jasno zašto je toliko popularan. Inače je prilično skup, ali nije potrebno mnogo da bi se osetio u hrani.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online