Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.07.2017.
05:30
b92.net A

Prinčevska ostrva: Tajna Istanbula koju treba otkriti

Istanbul je jedini grad na svetu smešten na dva kontinenta. Svaki posetilac ovde može da pronađe nešto za sebe - od šopinga, do obilaska istorijskih znamenitosti, ali šta kada neko poželi da se okupa u moru?

en.wikipedia.org
Devet Prinčevskih ostrva su biseri Istanbula

Manje je poznato da se kod Istanbula nalaze takozvana Prinčevska ostrva, a na najvećem od njih - Bujukadi - su i najbliže plaže. 

Bujukada je najveći od ukupno devet Prinčevskih ostrva, a s površinom od svega pet kvadratnih kilometara, dobra je destinacija za svakog turistu željnog zabave i aktivnog odmora. Na samom ostrvu nema automobila, a jedini koje ćete videti jesu policijski. Zato je iznajmljivanje bicikla dobra stvar, ako želite da obiđete ostrvo. 

Dolazak do ostrva

Prinčevska ostrva smeštena su svega 90 minuta vožnje trajektom od Istanbula, a za kartu vam je potrebno svega pet turskih lira. Brod kreće iz Sultanahmeta, iz luke Emononu prema Bujukadi (poslednja stanica na poslednjem ostrvu), kroz Kadikoj (na Azijskoj strani grada). Sama je vožnja veoma zanimljiva, a celim putem pratiće vas galebovi na nebu i meduze u moru. 

Trajekti voze svakih sat vremena, a savetujemo da po povratku ne čekate poslednji brod, već idite barem na predpodslednji, jer se može desiti da svi putnici neće stati na brod pa ćete morati da prenoćite na ostrvu. Poslednji brod iz luke na ostrvu prema Istanbulu kreće u 22:15, dok prvi brod prema ostrvima iz Eminoua kreće u 5:50.

Šta treba da vidite na ostrvu?

Ovo ostrvo nudi mnogo aktivnosti za kvalitetno slobodno vreme. 

Ovde se nalazi jedinstvena turistička atrakcija – palata sa samostanom izgrađena za vreme cara Justina II, koja je svojevremeno bila mesto egzila za carice Irenu, Eufrosiniju, Teofaniju, Zoju i Anu Dalasenu. Godine 1901. na tom je ostrvu rođena princeza Farelnisa Zejid, koja je u javnosti kasnije bila poznata kao renomirana slikarka apstraktnih slika velikih formata. 

Ako prođete biciklom po ostrvu, vrlo brzo ćete primetiti predivne kuće i vile. Većina kuća ovde je izgrađena u otomanskom stilu, a najpoznatije po svojoj lepoti su vile Con Pasa, Yelkencizade, Fabiato i Mizzi Mansions. 

Uz građansku arhitekturu ovde ćete pronaći brojne crkve i dva samostana koji su otvoreni za posetioce. 

Po dolasku na ostrvo, savetujemo vam da najpre pronađete kartu, sednete na kafu u jedan od brojnih restorana ili kafića i napravite plan razgledanja. Bicikl možete iznajmiti na svakom ćošku i to po ceni već od 10 lira (oko 2,5 evra) po satu. 

Svakako vam savetujemo celodnevni najam bicikla, jer vreme ovde brzo prolazi, pogotovo ako zalutate na drugu stranu ostrva na kojoj se nalaze plaže. Nemojte se zabrinuti ako uz bicikl ne dobijete i katanac jer ovde vam zaključavanje neće biti potrebno. 
 

Reuters

Ono što je skupo, je pristup kupalištima koji će vas koštati čak sedam evra, a za taj iznos dobijate ležaljku, tuš, kabinu i sef (obični ormarić) i pravo korištenja 100 metara duge plaže s ne tako čistim morem. 

Sve u svemu, nemojte da vas ovo obeshrabri, jer se poseta ostrvu zaista isplati. Ono pruža jedinstven doživljaj koji je potpuno drugačiji od onoga što ćete pronaći u centru Istanbula. Tišina i mir, svež mediteranski vazduh i miris borove šume samo će još više upotpuniti vaš doživljaj. 

Ako nakon bicikliranja i celodnevnog istraživanja ostrva ogladnite, nemojte se brinuti. Na svakom koraku ćete pronaći restoran, a u većini njih nude isključivo riblja jela. Siti i prepuni doživljaja, vratite se u luku i još malo uživajte u vožnji brodom do Istanbula. Vraćate li se u večernjim satima, priroda će vas nagraditi jednim od najlepših zalazaka sunca koji ste mogli poželeti. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online