Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.04.2017.
00:30
N. S. Preradović - Vesti A

Beogradske razglednice (5): Krstarenje mami uzdahe

Beograd možete upoznati na mnogo načina, a vožnja otvorenim autobusom njegovim ulicama jedan je od najlepših načina da osetite puls srpske prestonice. Još ako se tome doda krstarenje brodićem Dunavom i Savom, uživanju nema kraja.

V. Sekulić
Čuveni provod: Splavovi na Dunavu
Promo

Interesantno putovanje počinje na Trgu Nikole Pašića, a autobus od Savezne skupštine lagano kreće ka uvek bučnoj ulici Kneza Miloša, prepunoj ambasada.

Spomenik maršalu Francuske

Ređaju se znamenitosti srpske prestonice: dvorski kompleks na Dedinju, fudbalski stadion Partizana, spomenik Franšu Deperu, počasnom građaninu Beograda.

Ovaj francuski maršal ima i svoj bulevar koji se nalazi na potezu od mosta Gazela do Autokomande. Zanimljivo je da je bio izuzetno omiljen među Srbima i njega su posle admirala Geprata najviše cenili.

V. Sekulić
Impresivno deluje: Hram Svetog Save

Sveti Sava na selfiju

Jedan od najznačajnijih spomenika Vračara, ali i samog Beograda svakako je Hram Svetog Save.
U dane uskršnjeg posta, crkva je prepuna vernika koji se mole, ispovedaju i primaju sveto pričešće. On je najveća pravoslavna svetinja na Balkanu.
Hram je podignut na mestu gde je 1595. godine Sinan paša spalio mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve.
Gotovo da ne postoji turista koji je posetio srpsku prestonicu a da nije video ovu pravoslavnu svetinju. I mladi i stari se tiskaju u želji da se fotografišu ispred crkve, i sliku upute u svet.
Posetioce posebno impresionira pozlaćeni krst na vrhu hrama koji je visok 12 metara, dok je visina same građevine čak 70 metara.
Hram može da primi impresivnih 10.000 vernika, a mali broj ljudi zna da se sedam metara ispod srpske svetinje nalazi velelepna crkva Svetog kneza i mučenika Lazara! Tu su skrivene i riznica Svetog Save i kripta patrijarha Srpske pravoslavne crkve.
Tik uz Hram Svetog Save nalazi se Svetosavska crkva, koja je daleke 1935. godine podignuta za svega 57 dana.

Predvodio je savezničku vojsku na Solunskom frontu i učestvovao je u oslobođenju Srbije. Ono što je manje poznato je da je ovaj vojskovođa dobio počasnu titulu vojvode srpske i jugoslovenske vojske.

Ono od čega zastaje dah svakako je Hram Svetog Save, prelepa crkva u Karađorđevom parku. Sevaju blicevi, a jedna baka uzbuđeno pravi selfi sa unukom.

Česma iz 1860.

Lagano se spuštamo prema Cvetnom trgu, koji odnedavno krasi bista Borisava Pekića i ulazimo na Terazije. Putnici žurno ustaju sa sedišta i slikaju čuvenu česmu iz 1860. godine, uspomenu na mudrog kneza Mihaila Obrenovića.

Autobus jezdi ka Studentskom trgu, Beogradskoj tvrđavi, Kalemegdanu, ZOO, Sabornoj crkvi, pa preko Brankovog mosta sve do Novog Beograda.

Plovidba ispod mostova

Poseban doživljaj je plovidba ispod Saborne crkve i mostova, posebno novog mosta na Adi i odatle nazad do splava Gabbiano, odakle brod i kreće.
Cena kombinovane ture (otvoreni autobus i brod), planirana je svakog petka i subote u ovoj turističkoj sezoni po ceni od 1.200 dinara za odrasle i 600 dinara za decu.

V. Sekulić
Novi Beograd: Razgledanje iz otvorenog autobusa

Ove godine je inače počela deveta sezona razgledanja grada iz otvorenog autobusa BS Turs.

"Beograd vaš domaćin" i četvrta sezona kombinovanog razgledanja grada autobusom i brodom, pod nazivom "Beograd vaš domaćin - najbolji način da otkrijete i doživite Beograd sa reka".

Redovni polasci otvorenog autobusa su svakog dana u 11 i 13 časova, sa Trga Nikole Pašića. Trajanje vožnje je 70 minuta, tokom koje se preko audio vodiča na srpskom, ruskom, engleskom, francuskom, nemačkom, turskom, grčkom i italijanskom jeziku priča o atrakcijama našeg grada.

Cena za odrasle je 600 dinara, dok deca plaćaju 400 dinara.

Ko se odluči za kombinovano razgledanje, koje uključuje i vožnju brodom Stevanske livade može da uživa u u pogledu na prestonicu koji obuhvata razgledanje svih 20 kilometara beogradskih obala.

V. Sekulić
Uživanje: Brod kojim se plovi rekama

Splavovi privlače strance

Prilikom krstarenja Dunavom i Savom videćete pri polasku hotel Jugoslavija, oko koga su načičkani najpoznatiji beogradski splavovi sa čuvenim provodom.

Dalje plovni put vodi Dunavom ka Gardošu - najlepšem delu Zemuna, odakle se plovi nizvodno oko Lida i Ratnog ostrva ka kuli Nebojša i Pančevačkom mostu. Iz Dunava brod ulazi u Savu i pored Kalemegdana i Kapetanije.

Sutra - Beogradske razglednice (6): Ada Ciganlija -  Srpsko more

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online