Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.04.2017.
00:30
N. S. Preradović - Vesti A

Beogradske razglednice (2): Avala - magnet za turiste

Na Avalu je lepo otići u bilo koje doba jer ćete se garantovano nadisati svežeg vazduha i uživati u prelepom pogledu na Beograd.

M. Karović
Među najvećima u svetu: Avalski toranj visok 204 metra
Promo

Najviše Grka i Slovenaca

Od kada je pre sedam godina završen novi Avalski toranj, Beograđani, ali i turisti, masovnije hrle na ovu planinsku lepoticu.

Avala nije kako se često pretpostavlja ostatak vulkana, nego je na sveopštu radost prekrivena gustom šumom graba, hrasta i bukve, pa ćete se u grad vratiti pročišćenih pluća.

Naravno, ukoliko ste prevalili 17 kilometra, koliko ima od prestonice do ove planine, onda obavezno obiđite Avalski toranj, koji je sa svoja 204 metra svojevremeno bio jedan od 10 najviših tornjeva na svetu. Posebno uživanje je ispijanje kafe u restoranu na 119. metru.

Knjaz Miloš zabranio seču šume

Na Avali ima ostataka rudnika iz antičkog i srednjevekovnog doba, a neki od puteva su prosečeni u to doba. Na vrhu je bio srpski srednjovekovni grad a kasnije turska tvrđava Havala.
Godine 1859. knjaz Miloš je naredio da se Avala ošanči i zabrani seča šume, a davne 1891. ova planina je proglašena za izletničku park šumu.

Uz kafu, kolače i hladno piće uživaćete u nezaboravnoj panorami prestonice, a iz udobnih stolica, kao na dlanu, vidi se pola Šumadije.

- Toranj je otvoren tokom cele godine, mada najviše posetilaca ima od aprila do oktobra. Dolaze đaci, mladi ljudi, penzioneri, sve generacije. Što se tiče stranaca, tu su na prvom mestu Slovenci i Grci - priča Mićko, ljubazni radnik koji cepa ulaznice.

U toku jedne godine toranj obiđe 150.000 posetilaca, a biće ih i znatno više jer se očekuje pravi procvat ovog izletišta.

Crkva Despota Stefana

Ono što nikako ne treba propustiti je poseta crkvi Despota Stefana Lazarevića.
Crkvu brvnaru, veličine oko 60 kvadrata, projektovao je đakon Miroslav Nikolić. Sagrađena je u srpsko-vizantijskom stilu, sa upisanim krstom u osnovi, po ugledu na crkvu na Zlataru.

- Crkva je sagrađena od borovine i potpuno se uklapa u predivni planinski pejzaž. Na Badnji dan ovde je molitvu služio patrijarh Irinej - priča Ivan Tanasković, vernik koji pomaže u radovima u crkvi.

Na Avali smo zatekli dve vremešne penzionerke, koje su se fotografisale.

- Iskoristile smo lep dan i sa drugim penzionerima došle da uživamo na Avali. Prvi put smo sada videle i ovu pravoslavnu svetinju - pričaju Nada i Milojka, penzionerke sa beogradske Čukarice.

Studenti dolaze da uče

Oko tornja niču etno galerija, suvenirnice i nove letnje bašte, što će neverovatni pogled učiniti još primamljivijim.

Kada ste predahnuli na Tornju, obavezno krenite ka vrhu, gde se nalazi poznati Spomenik neznanom junaku.

Tamo smo zatekli veselu grupu studenata pejzažne arhitekture.

- Ovde smo da učimo, ali i da uživamo. Imamo sreću da je lep sunčan dan, pa ćemo da uhvatimo i boju - u glas se smeju Natalija i Teodora. Njihove drugarice Emilija i Kristina odložile se knjige u stranu i na vrhu spomenika meditiraju.

- Želim da upijem svaki sunčani zrak, dosta mi je zime i kiše - kaže Kristina.

Crni kameni blokovi su se dobro zagrejali na suncu, pa smo i mi malo predahnuli. Planinari ovde dolaze redovno na trening, jer Avala obiluje stazama koje presecaju šumu uzduž i popreko.

Sutra - Počela nautičko-turistička sezona: Stigli prvi kruzeri
 

POVEZANE VESTI

Sreda 05.04.2017. 13:02
Moramo biti realni : necemo nikada biti turisticka zemlja jer nemamo šta da nudimo. Za to i jesmo i nismo krivi. Naša cela istorija je bila borba za opstanak koji podrazumeva da samo mir i sloboda su mogli da omoguće ekonomski , kulturni , turistički razvoj...Krivi smo u smislu da ono malo što imamo da nudimo nije sređeno . Svako ko je bio vani je imao svašta da vidi. Povratkom kući se suočavamo sa veoma siromašnim infrastrukturama i originalnosti. Nemamo ni tematske ni atraktivne parkove. U Francuskoj , imate park izgrađen kao srednjivekovni grad , u kojim možete da se upoznate sa načinom života u toj epohi, stare zanate, tradicionalnu hranu , u kojim deca idu na eskurziju i nauče mnogo stvari. Taj park košta koliko Delta City ili TC Ušće. Ali ne vredi , niko u ovoj državi ne misli na decu, na porodicu ....Takav grad i dvorac mogu kod nas da postoje ali ko ima sredstva kultura ga ne interesuje , samo brz novac, moć, automobili, vile i dro-ce...U mesto da vodimo decu na takvim mestima , vodimo ih u Meku po Tržnim centrima, !!! Beda bedosija !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online