Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.03.2014.
08:00
amusingplanet.com A

Mermerna prestonica "najluđeg diktatora"

Ašgabat je glavni grad Turkmenistana i najveći grad u zemlji. Izrastao je iz sela istog imena, koje su Rusi osnovali 1881. godine, a selo je nastalo na ruševinama stare naseobine Konjikala, koja se nalazila na drevnom Putu svile još dva veka pre Hrista.

Konjikala, danas Ašgabat, može se meriti sa Beogradom po tome koliko je puta rušen, ali su pored osvajača njegovoj nesreći doprineli i zemljotresi. Naselje iz starog veka je sravnjeno sa zemljom u prvom veku pre nove ere, ali je ponovo izgrađen zbog svoje zgodne lokacije na Putu svile. Zahvaljujući tome cvetao je sve do najezde Mongola u 13. veku, koji su ga potpuro razrušili. Čitavih šest vekova naselje je preživljavalo kao seoce, sve do dolaska Rusa u 19. veku. A onda se 1948. desio zemljotres koji je opet sve razrušio u ubio dve trećine stanovnika. Sovjeti su rešili da grad dignu iz temelja, a potom na scenu stupa Saparmurat Nijazov, zahvaljujući kome imamo to što danas vidimo.

Ogledalo diktatora

 

Ovaj grad izgleda ovako zahvaljujući jednom od "najluđih" diktatora na svetu. Više o njemu pročitajte OVDE.

Tu su široki bulevari, prostrani parkovi, luksuzni soliteri za život, monumentalne vladine zgrade, džamije, muzeji posvećeni diktatoru... Ali tu su i zlatne statue Nazijeva, kolosalnih veličina koje se okreću, one koje se ne okreću, objekti za Ginisa... Grad šljašti od beline italijanskog mermera, od kojeg su sagrađene stotine državnih ustanova i zgrada za funkcionere. A onda su na njih dodati pozlaćeni detalji. Britanski "Gardijan" piše da ova raskoš treba da prikaže bogatstvo zemlje koja se finansira zahvaljujući ogromnim zalihama prirodnog gasa.

Ašgabat je 2013. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao grad koji ima najveću koncentraciju zgrada od belog mermera u odnosu na sve druge gradove u svetu. Na površini od 22 kvadratna kilometra smeštene su 543 nove zgrade obložene sa 4,5 miliona kubika mermera. Glavna ulica Bitarap Turkmenistan Sajolu je dugačka 12,6 kilometara, a u njoj je poređano 170 zgrada obloženih sa 1,1 milion kubika belog mermera. 

Iako ovaj grad pokušava da impresionira šepureći se bogatstvom, on teško da je prosperitetan. Kada se zađe iza blještavih avenija i trgova, zalazi se u područje rasprostranjenog siromaštva, slabog obrazovnog i zdravstvenog sistema i opresivne i korumpirane vlasti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.03.2014. 09:12
Ево мало информација које сам сазнао од самих Туркмена. Они држави ништа не плаћају немају никакав порез,од државе добијају бесплатан гас ,воду,струју,у количинама која је у потпуности довољна за живот породице,добијају по особи месечно 5кг брашна, 2кг соли и 120л горива месечно за 1 аутомобил.Образовање и здравство је бесплатно.Из земље на рад у иностранство одлази веома мали број људи и то углавном младих,неожењених који желе мало да" проживе живот" јер код њих нема дискотека ,кафића,биоскопа и нема интернета.Бокс цигара кошта 100$ и то је једино што желе да им неко донесе из иностранства.Плата у провинцији је око 100$, а у главном граду ако раде на грађевини и до 500$.Станарина 40$.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online