Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.07.2013.
08:00
Vestionline A

Santorini (2): Život na litici

Biseri Santorinija su dva najveća grada Fira i Ia, koja se nalaze na liticama vulkanskih stena sa predivnim pogledom na Egejsko more. Mnogobrojni hoteli i luksuzne vile sa bazenima magnet su za turiste sa "dubljim džepom". Ia je poznata po fantastičnom zalasku Sunca koje je najlepše na Mediteranu. Grci kažu da je najlepše i na svetu.

FIRA - Glavni grad Santorinija je Fira, koja je to postala 1956. godine posle zemljotresa koji je bukvalno opustošio ostrvo. Vredni Grci, uspeli su tada da podignu potpuno novi grad, koji pleni i dovodi mnogobrojne turiste željne fenomenalnog pogleda na Egejsko more i vulkan Nea Kameni.

Pročitajte još:

* Santorini (1): Raj na trusnom području

Osim turista koji borave u luksuznim hotelima i vilama sa bazenima na liticama koje pružaju fenomenalni osećaj, ovde se svake večeri tokom letnje sezone zaustavljaju kruzeri. Za turiste od luke do grada osim magaraca na raspolganju je i žičara, po ceni od sedam evra za kartu u oba pravca. Naravno, za avanturiste i one u dobroj kondiciji moguće je i peške doći od luke do vrha kaldere.

More toplo i duboko

Temperatura na Santorinija u letnjim danima je od 27 do 35 stepeni Celzijusa, uz kostantan vetar koji pirka. Uveče temperatura padne i do desetak stepeni. More je veoma toplo, temperatura je 26-27 stepeni. Inače more je veoma duboko na. Na 50 metara od obale već plivate na dubini od 200 metara.

Ulice su male, uske, sa velikim brojem butika, radnji sa suvenirima, tavernama, poslastičarnicama... Čuvena je "zlatna ulica" u kojoj mogu da se pazari nakit i satovi najprestižnijih svetskih brendova. Naravno, cene su paprene, ali svaka roba nađe kupca. Fira je omiljena destinacija za mlade. Od ponoći kreće ludi noćni provod u mnogobrojnim kafeima i diskotekama na otvorenom. Ako želite da popijete piće u nekim od restoranima i kafićima sa fenomenalnim pogledom moraćete da izdvojite od 5 evra za kafu do 15 za koktele. Glavna autosbuska stanica se nalazi u Firi odakle idu autobusu do ostalih mesta na ostrvu.

IA - Ako posetite Santorini a ne odete u Iu na čuveni zalazak Sunca onda kao da niste ni posetili ostrvo. Prelepi gradić na severu ostavlja bez daha mnoge turiste. U letnjoj sezoni od 3.000 do 5.000 znatiželjnih turista svake večeri oko 20 časova hrle ka tvrđavi da bi doživelo fenomenalni zalaska Sunca, koji je najlepši na Mediteranu, a Grci kažu da je najlepši i na planeti.

Inače, za Iju je karakteristično da je stambenog prostor najskuplji u Grčkoj. Oni koji žele da imaju neki objekat u ovom mestu moraju da izdvoje čak 15.000 evra za kvadratni metar. Inače, grad su posle zemljotresa osnovali umetnici koji su tu stvarali. Zato i ne čude mnogobrojne galerije po kojima je poznata Ia.

KAMARI - Ako se za neko mesto na Santorinijiu može reći da se najbrže razvija onda je to Kamari. Malo ribarsko naselje vremenom je postalo meka za turiste. Brojni hoteli koji su tik uz prometno šetalište i plažu dugu 2.5 kilometara daju poseban draž Kamariju.

Od ostalih mesta na Ostrvu vredi pomenuti Pirgos, selo koje je nekada bilo glavni grad Santorinija. Megalohori zovu "grad duhova". Naime, taj grad je posle zemjotresa 1956. godine čudom ostao netaknut, ali se stanovništvo zbog straha odselilo u Pirej. Danas tamo postoji neselje Tira, koju čine izbeglice iz Megalohorija. Mesarija je grad koje se nalazi u središnjem delu Ostrva, a zanimljivo je da tu pretežno borave starosedeoci tokom dosadnih zimskih i jesenjih dana. Veće naselje je i Emporio.

PLAŽE - Perisa i Perivolos najposećenije - Santorini se ne odlikuje velikim brojem plaža. Ima ih desetak, a Perisa i Perivolos su plaže koje su spojene i koje su dugačke čak osam kilometara. One su najposećnije, a do njih osim sopstevenog prevoza dolazi se i autobusom iz glavnog grada Fire ili brodom iz Kamarija.

Plaža Perisa, najpopularnija na Santoriniju
 

Ove plaže su omiljene za mlade. Već u popodnevnim satima brojni kafei puštaju glasnu muziku, a uveče žurke traju do ranih jutarnjih časova. Ležaljke i suncobrani pretežno su besplatni, naravno uz uslov da se popije makar po jedno piće tokom dana u kafićima, koji su zakupci određenog dela plaže.

Plaža u Kamariju
 

Osim Perise i Perivolosa lepotom se izdvaja plaža u Kamariju. Dugačka je 2.5 kilometara i pruža savršen odmor, bez zaglušujuće buke iz kafića ili taverni. U Kamariju se ležaljke i suncobrani iznajmljuju po ceni od četiri do šest evra, a neki kafići i taverne daju i besplatno korišćenje svojim gostima.

Crvena plaža
 

Za avanturiste na jugu Santorinija je Crvena plaža. Za razliku od ostalih plaža na kojima je crni pesak, ovde je crveni, kao što kaže sam naziv. Od parkinga do plaže treba vam 15-ak minuta peške. Iz Kamarija brodić ide od 10.30 do 15 časova, po ceni od 7.5 evra u jednom pravcu. Ove tri plaže su najpopularnije, ali postoje i neke manje, kao što je Monolitos, koja je najbliža aerodromu. Blizu Ije, nalazi se Vulkanos, ali je plaža veoma uska, a i veliki su talasi.

Sutra - Santorini (3): Vulkan seje strah

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online