Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.12.2015.
05:30
ruskarec.ru A

"Tulipan" - moćni ruski nuklearni minobacač

Artiljerijske jedinice Istočnog vojnog okruga dobile su preko deset minobacača "Tulipan", namenjenog za uništavanje dobro utvrđenih objekata na terenu. Ovo efikasno i zastrašujuće oružje u poslednjih 10 godina praktično nije primenjivano, ali sada su ove samohotke opet aktivne.

en.wikipedia.org
Ruski nuklearni minobacač ponovo u stroju

Samohodni minobacači 2S4 "Tulipan" imaju veći kalibar od sličnih zapadnih modela. Bili su praktično skinuti sa liste naoružanja i prema podacima za 2015. u Rusiji je ostalo 430 primeraka ovakvog oružja koje se nalazilo u hangarima. Međutim, u efikasnost ovog vida naoružanja ne može se sumnjati čak ni sada, posle 43 godine od uvođenja "Tulipana" u vojsku.

Nomenklatura projektila municije za "Tulipan" uključuje fugasna, zapaljiva, vođena, kasetna, neutronska i nuklearna zrna, od kojih neka mogu pogađati ciljeve i na udaljenosti od 20 kilometara.

Povećan broj vojnika

Uvođenje "Tulipana" u savremenu rusku vojsku posledica je nedavno objavljenog povećanja brojnosti artiljerijskih jedinica. One se formiraju već sada, ali se naoružavaju starim materijalnim resursima do početka serijske proizvodnje najnovije samohodke "Koalicija". Time je nuklearni minobacač "Tulipan", kao najmoćniji u istoriji artiljerije, dobio šansu za novi život.

Vođene mine su najsavremenija municija, one ulaze u sastav sistema 1K113 "Smeljčak". U sastav ovog sistema ulaze: 240-milimetarski projektil 3VF4 sa fugasnim punjenjem 3F5, laserski pokazivač cilja-daljinomer 1D15 sa sredstvima za sinhronizaciju 1F35K i 1A35I.

Moćna mina za sisteme "Smeljčak" i "Smeljčak-M", teška 134 kilograma, "osvetljava" se laserskim zrakom radi povećanja preciznosti pogađanja cilja. Trajanje ovog procesa svedeno je na minimum, što protivniku onemogućava pravovremeno ometanje i sprečavanje uništenja objekta.

Kasetna municija minobacača 2S4 "Tulipan" može uništiti teritoriju veličine četiri fudbalska terena. Snaga jednog projektila iz ovog minobacača uništava cilj koji je nedostupan za bilo koje drugo artiljerijsko oruđe. Osim toga, za ovu najmoćniju samohotku napravljena je mina sa specijalnim, nuklearnim punjenjem.

Artiljerijsko oružje visoke preciznosti

Međutim, glavna prednost minobacača 2S4 sastoji se u mogućnosti gađanja iz takozvanog "ugla maksimalne visine". Osim jedinstvenih karakteristika oruđa, suština ovakvog gađanja je u tome da minobacač koristi specijalnu vođenu minu, kojom iskusni artiljerci mogu pogađati tačkaste ciljeve poput visoko preciznih avionskih bombi.

Petočlanoj posadi je potrebno svega nekoliko minuta da postavi 2S4 "Tulipan" u borbeni poredak. Samohodni minobacač takođe bez problema može da napusti položaj nakon nanošenja udara po protivniku.

2S4 "Tulipan" je pogodan za vođenje borbenih dejstava u gradskim uslovima i juriš na utvrđene položaje protivnika u odbrambenim punktovima zahvaljujući visokoj manevarskoj sposobnosti i prohodnosti baterije, kao i optimizaciji dejstava posada vozila putem automatizacije procesa opsluživanja, bez potrebe za ručnom pripremom borbenih položaja.

Sovjetska vojska je koristila 2S4 "Tulipan" tokom sukoba u Avganistanu. Ruska vojska je koristila rušilačku moć minobacača i tokom prvog rata u Čečeniji, uništavajući grupacije žive sile neprijatelja i tačkaste ciljeve. Na primer, ovim minobacačima uništena su moćna utvrđenja koja su teroristi napravili na teritoriji rafinerije nafte u Groznom.

POVEZANE VESTI

Petak 18.12.2015. 06:53
vreme je da promeni ime u ljiljan. he he
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online