Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.08.2012.
08:00
24sata.info A

Policija budućnosti predviđa zločine

Policija u Americi, ali i mnogim drugim zemljama sve više koristi tzv. prediktivnu analitiku, odnosno softvere zasnovane na algoritmima, kako bi predvidela zločine pre nego što se oni dogode.

Foto: Ilustracija
 

Koncept podseća na naučnu fantastiku ili filmove poput ostvarenja "Suvišni izvještaj" Stevena Spielberga, ali upućeni tvrde da je reč o ozbiljnoj analizi kojoj pribegavaju policije u Memfisu i Los Anđelesu, ali i u Velikoj Britaniji i Poljskoj.

Princip je jednostavan: ponašanje kriminalaca se može svesti na modele, a zahvaljujući programu sličnom onom koji koriste veliki trgovinski lanci i internet sajtovi da bi saznali kupovne tendencije klijenata, policija može da predvidi gde bi naredni zločin mogao da se dogodi, a ponekad i da ga spreči.

- Moguće je uspostaviti model ponašanja na temelju nekoliko faktora kao što su vremenske prilike, da li je dan kada se isplaćuju plate... - objasnio je Mark Kleverli, analitičar informatičke kompanije IBM koja sarađuje sa policijom u Londonu, Poljskoj i nekoliko američkih i kanadskih gradova.

- To ne znači da će se neki zločin desiti u određeno vreme i na datom mestu, to se ne može predvideti, ali može da otkrije npr, da se očekuje talas krađa automobila - dodao je on.

U Memfisu vlasti tvrde da je stopa kriminala opala za 30 odsto od kada policija koristi program za prediktivnu analizu koji je IBM osmislio.

Program pod nazivom CRUSH omogućava policiji da identifikuje pojedina opasna područja radi boljeg raspoređivanja ljudi na terenu.

"Na osnovu dobijenih podataka možemo odmah da reagujemo. U mnogim slučajevima, bili smo u prilici da obavimo značajna hapšenja, jer smo bili na pravom mestu u pravo vreme", kazao je za AFP Džon Vilijams, direktor uprave za kriminalnu analizu policije u Memfisu.

On je dodao da im dolaze policajci iz Hong Konga, Brazila i Estonije kako bi se upoznali sa njihovim metodama.

Deo javnosti, međutim, smatra da bi primenom ove metode došlo do ozbiljnog narušavanja privatnosti građana.

Endrju G. Ferguson, profesor prava na Univerzitetu Kolumbija u Vašingtonu, smatra da bi korišćenje prediktivne analize, zbog preteranih pretresa koja ona često podrazumeva, došlo do ugrožavanja ustavom zagarantovane zaštite građana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.08.2012. 08:36
Hohoho...pa ovo sve lepse od lepseg!!! :( Bojim se da ce doci glave ljudskim pravima "matematicki algoritmi za analizu obrazaca ponasanja"!?!?!?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online