Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.07.2012.
08:00
tportal A

Možemo li da postanemo Spajdermeni?

U filmu Spajderman iz 2002. mladi Piter Parker postaje superjunak i stiče fascinantne moći nakon što ga tokom posete laboratoriju ugrize genetski modificirani pauk. Ova ideja možda zvuči kao čista fikcija, međutim, Mičel Mofit i Gregori Braun iz AsapSciencea u svojoj novoj animaciji pokazuju da bi pauk zaražen posebno dizajniranim retrovirusom u ljudskom organizmu zaista mogao da podstakne razvoj barem nekih spajdermenskih sposobnosti.

Da li bi super moći naterale čoveka koji ih poseduje da bude kao junak sa filma
 

Retrovirusi nose genetske informacije koje se prenose u DNK ćelije koje napadaju. Ćelija čita novu DNK kako bi ostvarila nove funkcije i stvorila nove proteine. Spajdermenski retrovirus morao bi da zarazi gotovo sve ćelije i promeni više njihovih funkcija. Teorijski je to izvodivo, ali prilično je zahtevno. Pogledajmo koje bi nove funkcije naše ćelije trebalo da steknu.

Pre svega virus bi morao da podstakne stvaranje paučine. Poznato je da je ona znatno snažnija od čelika istih dimenzija tako da bi mreža s nitima debljine dva i po centimetra mogla da zaustavi borbeni avion. To znači da bi za vratolomije čoveka bila i više nego dovoljna. Naučnicima je, genetskim modifikacijama za sada uspelo da podstaknu koze da u svom mleku stvaraju velike količine paučine.

Retrovirus bi takođe trebalo da da ogromnu snagu. Pauci mogu da podignu 50-ak puta veću težinu od vlastite. Budući da dimenzije Spajdermenovog tela ne bi rasle, jačanjem mišića njegova bi se snaga brzo povećavala. U tu svrhu virus bi u našem telu trebalo podići na nivo proizvodnje miozina koji povećava kontrakcije mišića.

Kako bi mogli da se penjemo uz zidove?

Paucima to nije problem. Oni na svojim nogama imaju mnoštvo malenih dlačica koje, opet, na sebi imaju još manje dlačice s trouglastim završecima koji ulaze u interakcije s atomskom strukturom površina. To stvara elektrostatičke sile koje im omogućuju da se drže snagom čak 170 puta većom od njihove težine. Spajdermen bi, dakle, morao imati vrlo dlakave ruke i noge koje sigurno ne bi impresionirale devojke.

Konačno pravi Spajdermen trebalo bi da ima i osećaje pauka. Poznato je da su ove fascinantne životinje izuzetno osetljive na vibracije i promene u vazdušnom pritisku. Ali valja istaći da ova čula deluju samo u blizini, a ne na veće udaljenosti.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Otkrivena ajkula koja "hoda"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online