Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 15.05.2012.
08:00
klix.ba A

Dinosaurusi gasovima "zagrevali" Zemlju

Britanski naučnici tvrde da je vrlo moguće da su veliki dinosaurusi planetu zagrevali ispuštanjem gasova, što je rezultat njihove nadutosti.

Foto: Ilustracija
 

Naučnici su izračunali količinu metana koju su ispuštali sauropodi. Uzimajući u obzir probavne gasove krava, naučnici su izračunali da je populacija dinosaurusa ukupno ispuštala 520 miliona tona metana godišnje. Oni kažu da je metan mogao da bude ključni faktor u zagrevanju atmosfere pre 150 miliona godina.

Dejvid Vilkinson sa Univerziteta Džon Mur u Londonu i njegove kolege sa Univerziteta u Londonu i Univerziteta u Glazgovu su objavili rezultate istraživanja u magazinu "Current Biology".

Sauropodi su bili velike životinje koje su se hranile vegetacijom tokom mezozoika.

Za dr. Vilkinsona bitni su, ne dinosaurusi, nego sićušni organizmi koji su živeli u njima.

"Ekologija mikroba i njihova uloga u funkcionisanju naše planete je ono što me interesuje. Iako se čini da su dinosaurusi u centru pažnje, tu ulogu ipak imaju mikrobi koji su živeli u njihovom probavnom sistemu i stvarali metan", izjavio je dr. Vilkinson za BBC.

Metan apsorbuje sunčeve zrake i "zarobljava" ih u Zemljinoj atmosferi, što dovodi do povećanja temperature. Prethodna istraživanja su utvrdila da je Zemlja bila "toplija" za 10 stepeni tokom mezoika.

S obzirom na podatke o količini metana koju proizvodi stoka, a koja utiče na globalne nivoe metana, naučnici su iskoristili postojeće podatke i procenili kako su sauropodi mogli da utiču na klimu. U procenama su uzeli u obzir populaciju dinosaurusa i koristili skalu koja povezuje biomasu sa emisijom metana kod stoke.

"Krave danas proizvode oko 50 do 100 miliona tona metana godišnje. Naše procene za sauropode govore da se radi oko 520 miliona tona godišnje", dodao je dr. Vilkinson.

Trenutna emisija metana od 500 miliona tona godišnje je rezultat kombinacije prirodnih izvora, poput divljih životinja i ljudskih aktivnosti. Izražavajući svoju iznenađenost nakon upoređivanja, dr. Vilkinson je dodao da dinosaurusi nisu bili jedini proizvođači metana.

"Tada su postojali i drugi izvori metana, tako da je njegov nivo u to vreme verovatno bio mnogo viši nego danas", završio je dr. Vilkinson.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 15:26
Доконим "научницима" никада не понестају генијална сазнања. Обзиром на актуелну опасност од топљења глечера на Гренланду није немогуће да уследи предлог забране узгоја пасуља. -До следећег "научног симпозијума".
Utorak 15.05.2012. 10:27
Сад ће нас учити да је тамо нека животиња својим прдежом зегревала планету. Глупостима никад краја.
Utorak 15.05.2012. 09:10
ccc a jos ce nam soliti pamet o tome da covek glavni krivac za zagrevanje Zemlje, a svi zaborave na Sunce, SUNCE glavni krivac za sve sto se desava na zemlji. Laz da nam je sunce stabilno ima on svoje periode...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online