Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.03.2015.
10:10
Lj. Ivanović - Vesti A

Većina Britanaca je protiv EU

Većina britanskih birača glasala bi za izlazak njihove zemlje iz Evropske unije, pokazala je anketa "Obzervera". Na pitanje kako bi glasali u referendumu o članstvu u EU, 51 odsto ispitanika reklo je da bi izašli, a 49 odsto bi ostalo. Da je EU uopšteno dobra stvar smatra 41 odsto ispitanika, a da je generalno loša misli njih 34 odsto.

Reuters
London blefira sa referendumom o EU

Premijer Dejvid Kameron rekao je da će torijevska vlada ponuditi referendum narodu do 2017. godine. Šef laburista Ed Miliband rekao je da će se pod njihovom vladavinom takav referendum dogoditi samo ako dođe do velikih promena Ugovora o EU.

Privrednici za Evropu

Britanski privrednici su upozorili Kamerona da uspeh britanske privrede zavisi od daljeg punopravnog članstva te zemlje u EU. Lider Konfederacije britanske industrije Džon Kridland je za "Gardijan" rekao da članstvo u EU pozitivno utiče na zapošljavanje, privredni rast i investicije u Veliku Britaniju.
- Unija je naše najvažnije izvozno tržište. Članstvo Britanije u EU podstiče zapošljavanje i ekonomski rast, kao i našu konkurentnost na svetskom tržištu - istakao je prvi čovek najveće britanske poslovne zajednice, odbacujući tvrdnju da bi britanska privreda bila jednako uspešna ukoliko bi izašla iz EU, ali bi zadržala status neke vrste pridruženog člana, što zagovaraju neki konzervativci.

Međutim, iako mnogi u Londonu smatraju da ih briselska birokratija guši, niko od ozbiljnih političara zapravo ne želi da ta zemlja napusti Uniju jer bi to značilo da se njen glas više ne bi čuo u Briselu, niti bi mogla da utiče na donošenje ili sprečavanje donošenja odluka u Evropskoj uniji, što sada može uprkos svim animozitetima.

- Velika Britanija neće imati nikakav uticaj ako odluči da napusti Evropsku uniju - rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

On je u razgovoru za BBC rekao da Velika Britanija sama ne bi mogla da pregovara sa SAD i Kanadom na istom nivou.

Barozo je takođe tvrdio da je slobodno kretanje ljudi unutar Evropske unije osnovno načelo koje se ne može menjati. To je reakcija na izjavu premijera Dejvida Kamerona, koji je izrazio svoju nameru da ispregovara bolju poziciju za svoju zemlju unutar EU, uključujući i slobodno kretanje. Barozo smatra da Kameron zapravo želi da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji.

Mnogi smatraju da Kameron samo blefira, tim pre što ni laburisti, ni liberali nemaju nikakvu nameru čak ni da organizuju referendum na kome bi se građani izjasnili o ostanku u Uniji.

Upravo to je i procena nemačke kancelarke Angele Merkel koja je rekla da Britanija može da napusti EU ako to želi, šaljući tako poruku Londonu da nema nikakvih ustupaka Ujedinjenom kraljevstvu pod pretnjom napuštanja Unije.

Da je tako, pokazalo je i to što Kameron nije uspeo da spreči izbor Žana Kloda Junkera na čelo Evropske komisije.

- Velika Britanija je suštinska, nezamenljiva komponenta jedinstva Evrope. EU bez Velike Britanije je apsolutno neprihvatljiva, nezamisliva. Zato ćemo učiniti sve da se interesi i stavovi Britanije pronađu u evropskoj politici - istakao je nemački ministar finansija Volfgang Šojble, dodajući da Nemačka i druge zemlje EU moraju da saslušaju šta Britanija ima da kaže, kao i da London i Berlin imaju mnogo zajedničkog kad su u pitanju ekonomske reforme i potreba da neke odluke treba doneti na nacionalnom nivou, umesto na nivou EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.03.2015. 10:37
Српски политичари се ухватли као пијан плота и само ЕУ....ЕУ...ЕУ... Небили било боље да се економија појача и повећају плате и пензије. уместо ударања у један те исти бубањ. Српски народ не жели у ЕУ јер знамо да све државе које су ушле у ЕУ сада су дупло више задуженије а народ још више горе живи.Газде ЕУ су Велика Британија,Немачка и Француска и они како кажу мале државе морају слушати наређење.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online