Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.06.2011.
08:00
Vestionline A

Hlađenje uz pomoć Sunca?

“Ohlađeno uz pomoć solarne energije” bi moglo sve česće da se nađe na pakovanju raznih namirnica, jer su solarni rashladni uređaji, koji voće i povrće čuvaju svežim i jestivim, realnost, prenose beogradski mediji.

Solarni kolektori mogu da budu spas za hlađenje u budućnosti

Tehnologija solarnog hlađenja može biti korisna naročito u zemljama u razvoju, gde su za većinu ljudi frižideri luksuz i mogu ih priuštiti samo oni koji žive u urbanim naseljima koja se vezana na električnu mrežu.


Tim nemačkih naučnika sa Instituta za solarnu energiju “Fraunhofer” pokazao je da je solarno hlađenje već realnost, čak i u zemljama sa izuzetno toplom klimom - poput Tunisa ili Maroka.


“Tehnologija solarnog hlađenja je vrlo korisna u zemljama sa mnogo sunčanih dana, naročito u u udaljenim oblastima gde je težak ili nemoguć konvencionalan način hlađenja zbog nedostatka vode ili nepostojanja nekog drugog izvora energije”, rekao je jedan od naučnika Tomas Nunjes.


On je dodao da je solarno hlađenje u službi očuvanja prirode i da vidno smanjuje potrebu za električnom energijom koja je potrebna za rad konvencionalnih rashladnih uređaja.

Istraživači su u jednoj vinariji u Tunisu postavili velike solarne kolektore, sačinjene od ogledala, koji će apsorbovati suncevu energiju. Sakupljena sunčeva energija zatim zagreva vodu u kontejneru do 200 stepeni Celzijusovih, koja onda pokreće “čiler”, odnosno jednu vrstu ventilatora koji hladi vodu namenjenu za hlađenje prostorije.


Veliki broj eksperimenata, u kojima je korišćena solarna energija za rashlađivanje prostorija ili čitavih zgrada, bio je uspešan i pokazano je da solarni sistema hlađenja potroše između 50 i 80 odsto manje energije od tradicionalnih rashladnih uređaja.


Istraživači podvlače da je vrlo važno da se ljudima postepeno približi ova tehnologija hlađenja i posebno ukaže na njene ekološke prednosti - ne sadrži hlorofluorugljenik , koji “izjeda” ozon i 12. 000 puta je štetniji od ugljen-diosida.

Tehnologiju ubija cena od 30.000 - 40.000 evra

Iako se pokazala ekološki efikasnom, štručnjaci upozoravaju da tehnologija solarnog hlađenja još nije spremna za veliko tržište, jer su troškovi za instaliranje ovih komplikovanih sistema izuzetno veliki.


Naime, za jednu kuću u Nemačkoj ili Austriji on bi koštao između 30.000 i 40.000 evra, što je duplo više nego cena tradicionalnog rashladnog uređaja.


“Mislim da će potražnja za solarnim rashladnim uređajima biti u industrijskim korporacijama, naročito u kompanijama koje imaju svoja sedišta u zemljama sa mnogo sunčanih dana poput Afrike”, istakao je Nunjes.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.06.2011. 20:31
Pa to je super.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online