Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.04.2011.
08:00
Sarajevo-x A

I među majmunima ima rasista

Rasne, etničke i verske predasude vuku korene iz davne prošlosti, navodi se u istraživanju naučnika koji su proučavali majmune.

Majmuni članove svoje grupe povezuju sa nečim dobrim, a uljeze sa lošim
 

Nekoliko eksperimanata je pokazalo da su životinje mnogo opreznije kada se radi o uljezima, i da imaju loše predrasude o njima. Istraživanje je sprovedeno na nenaseljenom portorikanskom ostrvuKajo Santjago na kojem živi mnogo različitih vrsta majmuna.

Neha Mahajan, student na Univerzitetu jejl, vodila je tim psihologa koji su proučavali ponašanje majmuna jer su ove životinje veoma slične ljudima, žive u grupama i grade jake društvene veze.

Psiholozima je odavno poznato da su predrasude stvar automatizma, i da ih nismo ni svesni. Testovi na majmunima su dokazali da predrasude tipa "mi" i "oni" vuku korene od davnina.

Istraživači su pratili vreme u kojem su majmuni gledali u fotografije člana njihove grupe i majmuna koji ne pripada toj grupi. Nakon nekoliko eksperimenata, ustanovljeno je da su majmuni više gledali fotografije nepoznatih nego poznatih lica.

Kako bi bili sigurni da majmuni nisu samo znatiželjni, istraživači su kombinovali fotografije majmuna koji su nedavno napustili grupu i onih koji su joj se pridružili.
Tokom ovog eksperimenta su majmuni ponovo duže gledali fotografije uljeza, tj. onih majmuna koji su napustili grupu, iako su ih duže poznavali od pridošlica.

Majmuni su očigledno razlike pravili na osnovu toga da li su majmuni na fotografijama članovi njihove grupe ili nisu. Mahajanova i njene kolege su osmislili eksperiment kako bi otkrili da li životinje imaju negativan stav prema uljezima i pridošlicama. Potom su sa fotografijama članova grupe i uljeza kombinovali fotografije privlačnih stvari poput voća, i neprivlačnih poput paukova, piše Dejli Mejl.

Kada se fotografija članova grupe kombinovala sa fotografijom voća, odnosno fotografija uljeza sa fotografijom pauka, majmuni su brzo izgubili interes. Ali kada se fotografija člana grupe uparila sa paukom, majmuni su duže posmatrali.

Istraživači pretpostavljaju da je majmune zbunila kombinacija dobrog i lošeg. To je pokazalo da majmuni ne prave samo razliku između članova grupe i uljeza, nego i da povezuju članove svoje grupe sa dobrim stvarima, a uljeze sa lošim.

Časopis "Sajentifik Ameriken" (Scientific American) piše da rezultat ovog istraživanja dokazuju evolucijsku osnovu predrasuda.

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Majmuni plivaju i rone!
Subota 16.07.2011. 19:12
eno ga u beloj kuci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online