Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.03.2019.
01:30
Mondo.rs, Vestionline A

Kako da sačuvate lep osmeh

Svi znamo šta treba da radimo da bismo imali zdrave zube: da ih peremo dva puta dnevno i da ne jedemo previše šećera. A kako se onda dešava da iako se pridržavamo ovih nepisanih pravila, ipak povremeno moramo da popravimo poneki zub? Istina je da zdravi zubi ipak zahtevaju malo više truda. Evo šta treba da znate:

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Važno je kako perete zube

Tehnika pranja zuba može da napravi veliku razliku. Trljanje četkicom mehanički uklanja tvrdoglave naslage dentalnog plaka, miksa bakterija, kiseline i drugih materija koje te bakterije stvaraju, i ostataka hrane. Plak se prirodno stvara na zubima neposredno nakon što smo pojeli nešto, ali nije opasan i ne počinje da pravi štetu odmah, nego tek kad dostigne određenu "zrelost". Nije utvrđeno tačno vreme koje je za to potrebno, ali zna se da je u pitanju najmanje 12 sati.

Bakterije se hrane šećerom, usput stvarajući kiseline koje razlažu minerale iz zuba, ostavljajući mikroskopske, nevidljive golim okom, rupice. Ako se proces ne zaustavi na vreme i te rupice ne budu sređene, onda se pravi veliki, vidljivi karijes.

Dva minuta pranja četkicom i pastom su dovoljna da uklone plak i zube bi trebalo da perete uveče i još jednom u toku dana. Redovno pranje sprečava razvoj bakterija koje onda ne stižu do faze u kojoj stvaraju najviše kiseline koja oštećuje zube, prenosi IFL Science.

Električne četkice mogu da budu malo efikasnije nego obične, jer imaju manju glavu koja onda može da dopre do svih delova zuba, ali nisu vam neophodne. Temeljno pranje običnom četkicom i pastom biće sasvim dovoljno.

Koristite pastu za zube sa fluorom

Većina koristi od pranja zuba dolazi od samog trljanja koje mehanički uklanja plak, ali i od paste, konkretno od fluora, koji dokazano sprečava razvoj karijesa. On zamenjuje izgubljene minerale, čineći zube snažnijim.

Pljunite, nemojte da ispirate

Noću se stvara manje pljuvačke nego u toku dana, i zbog toga je noć opasnija za zube, jer ih suvoća usta čini podložnijim štetnom uticaju kiseline koju bakterije stvaraju. Zbog toga je jako, jako važno da uveče operete zube pre spavanja, tako da plak ne dobije vreme koje mu je potrebno da "sazri". Posle pranja zuba nemojte da jedete ni da pijete ništa osim vode. Tako će fluor iz paste dobiti dovoljno vremena da odradi svoje i zaštiti zube.

Ali, kad operete zube, nemojte ispirati usta ni vodom ni tečnošću za ispiranje usta, jer na taj način isperete i sav fluor. Možda će vam biti malo teže da se odviknete od ispiranja usta, ali to može da smanji rizik od pojave karijesa i za 25 odsto.

Nemojte šećer unositi više od četiri puta dnevno

Prirodni šećeri, kao što su oni koji se nalaze u voću, manje su opasni po zube od dodatog šećera. Bakterijama je lakše da izmetabolišu dodate šećere, i zato su oni opasniji.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da na dodate šećere odlazi manje od pet odsto dnevnog kalorijskog unosa. To bi, za odrasle i decu stariju od 11 godina bilo do trideset grama, ili oko osam kafenih kašičica šećera u toku dana.

Osim toga, važno je i koliko puta u toku dana konzumirate šećer. Zubi mogu da "izdrže" do četiri "šećerna udara" u toku dana. Ali, imajte u vidu da se ovde računaju i slatkiši, ali i zašećereni napici, kafa ili čaj sa šećerom, kao i kupovni sokovi. Jednosavan način da smanjite unos šećera i opasnost po zube je da prestanete da pijete slatku kafu ili čaj sa šećerom, kao i da ograničite unos slatkiša na jednom u toku dana.

Dakle, perite zube dva puta dnevno koristeći pastu za zube koja sadrži fluor, i to najmanje dva minuta, ne ispirajte usta nakon pranja zuba, nemojte da jedete ni pijete ništa posle večernjeg pranja zuba i nemojte slatko da jedete češće od četiri puta dnevno. Lako, zar ne?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online