Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.11.2015.
00:30
24sata.hr A

Dijeta za sladokusce: Jedite slaninu i mršavite

Ako pored svih upozorenja da je slanina kancerogena, ipak ne odustajete od nje. Probajte dijetu koja je bazirana upravo na ovoj namirnici, a kako stručnjaci tvrde, za vreme ove kure mršavljenja nema šanse da dobijete rak

candycoatedshell.wordpress.com
Uz slaninu do gubitka kilograma

Možda zvuči čudno, ali slanina dijeta je dizajnirana da vam pomogne da u roku od 10 dana izgubite što više masnih naslaga. Naime, unos masti u organizam nije opasan za stvaranje masnih naslaga, već unos ugljenih hidrata, pa je slanina ključni sastojak ove dijete. Ali, da li je ova dijeta bezbedna budući da je slanina nedavno proglašena kancerogenom?

U svetlu nedavne objave Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o štetnosti unosa industrijski proizvedenog mesa na zdravlje, nutricionista Mirja Jošić za portal 24sata.hr, komentariše preporuku unosa slanine i drugih mesnih prerađevina u 10-dnevnoj dijeti fitnes trenera Nikolasa Poloa i drugim mesnim dijetama.

Dijete koje obećavaju brz gubitak kilograma nisu preporučljive. No, ako odlučite da se deset dana pridržavate ove dijete i za doručak tih deset dana jedete jaja sa slaninom, ne treba strahovati od karcinoma u tako kratkom periodu. Upozorenje Svetske zdravstvene organizacije izdato je za količinu od 50 grama procesiranog crvenog mesa koje treba unositi tokom dužeg vremenskog perioda kako bi rizik od razvoja karcinoma debelog creva iznosio 18 odsto – pojašnjava nutricionista Mirja Jošić.

Suhomesnate proizvode, dodaje nutricionista, treba izbegavati, međutim, ako odlučite da se počastite, birajte one koji ne sadrže hemijske konzervanse. Fitnes trener Nikolas Polo tvrdi da je moguće za deset dana izgubiti pet odsto masnog tkiva ako se pridržavate njegovog strogog režima ishrane i vežbanja.

Ako svaki dan budete radili kratke treninge s teškim tegovima, umesto dugih kardiotreninga (trčanje, bicikl, pokretna traka) brže ćete gubiti masno tkivo. Takođe pomaže pijenje zelenog čaja, koji šećer u krvi održava stabilnim, kao i unos dosta vode jer smanjuje osećaj gladi. Kombinacija masti i proteina pomaže kod mršavljenja, dok njihov spoj sa ugljenim hidratima stvara masne naslage – kaže Polo.

Dodaje da iz ishrane morate da izbacite šećer, hleb, brašno, gluten, pirinač i krompir jer imaju visok glikemijski indeks. Naime, oni vrlo brzo nakon obroka podižu nivo šećera u krvi, što stvara poriv za ponovnim unosom sličnih namirnica u relativno kratkom vremenskom periodu. U tih deset dana najbolji izbor su proteini iz belog mesa, ribe i jaja, a ugljene hidrate treba uzimati iz zelenog povrća.

Za doručak možete jesti slaninu i jaja. Za ručak lososa, piletinu ili ćuretinu sa avokadom, a za večeru biftek i sezonsku salatu. Pobrinite se da unosite dovoljno masnoća, najbolje iz maslinovog ulja. U tih deset dana trebalo bi da ograničite i unos voća – preporučuje se samo avokado.

Saveti za kvalitetnu ishranu

1. Čaj ubrzava metabolizam – Zeleni čaj pomaže i u sagorevanju masti. Osim zelenog izvrstan je ženšen čaj. Njegov unos ne bi smeo biti veći od pet šoljica dnevno, kaže Polo.

2. Izbacite pirinač, hleb i krompir – Nemaju svi ugljeni hidrati visok glikemijski indeks, ali na ovom režimu najbolje je jesti proteine i masti, a izbaciti ugljene hidrate i skrob.

3. Kratko, ali efikasno – Treninzi od 20 minuta sprečiće preterano iscrpljivanje. Prvi dan: noge i stomak; Drugi: grudi i tricepsi; Treći: ramena i stomak; Četvrti: leđa i bicepsi.

4. Smanjite kardiotreninge – Ako radite kardiotrening duže od 20 minuta, osim masnoća trošite i mišiće. Polo tvrdi da kratko dizanje većih težina ima mnogo bolji efekat.

5. Dizanje teških tegova – Dizanje teških tegova efikasno topi masne naslage, posebno kod žena. Ako ste početnik, posavetujte se s trenerom da se ne biste povredili.

6. Smanjite unos šećera – Treba izbaciti šećere iz poslastica, ali i ograničiti unos voća koje sadrži veliku količinu šećera (na primer grožđa i smokava).

7. Na dijetu nakon menstruacije – Kod većine žena apetit se pre menstruacije povećava. Zato je najbolje da na desetodnevni režim krenu nakon menstruacije, smatra trener.

8. Izbacite alkohol – Alkohol sadrži mnogo praznih kalorija, tako da će telo prvo posegnuti za energijom iz alkohola, a ne onom koju unesete hranom.

9. Fotografija pre i posle – Veliko je zadovoljstvo videti rezultate koje ste postigli teškim radom i odricanjem. Fotografija je objektivan pokazatelj da li program funkcioniše.

10. Pijte dovoljno vode – Preporučena dnevna doza je oko dve litre. Kako biste se setili da pijete dovoljno vode najbolje je da nosite flašicu sa sobom.

11. Koristite dodatke ishrani – Hrana je najbolji izvor vitamina i minerala, ali kad ste na restriktivnom režimu i trenirate kako biste gubili masnoću, a ne i mišiće, treba piti proteinske napitke.

12. Plan je ključ uspeha – Ako želite za 10 dana da izgubite 10 odsto masnoća. Moraćete da isplanirate šta ćete jesti svakog dana. Salata od tune odličan je obrok za posao.

Ivana Bilan, kinezioterapeut iz Splita, na primeru je objasnila šta znači za 10 dana izgubiti pet odsto masnog tkiva

– Uzmimo za primer muškarca koji ima 80 kilograma i ima 15 odsto masti i želi da izgubi pet odsto masnog tkiva za 10 dana. Jednostavnom matematičkom računicom dolazimo do rezultata da bi trebalo da izgubi četiri kilograma za 10 dana.

Ako to preračunamo u kalorije, ta osoba bi trebalo dnevno da unosi 600 kalorija manje, uz intenzivno 20 minutno vežbanje. To je moguće, ako se pridržavate spartanskog režima 10 dana. Ali, da li je to i zdrav način za postizanje željenog rezultata? Ipak, nije. Ovakav cilj bi bilo preporučljivo ostvariti u periodu od 4 do 12 nedelja, u zavisnosti od toga da li se radi o vežbačima početnicima, rekreativcima ili sportistima.

Preporuka je da se ne mršavi više od jednog kilograma nedeljno i to uz pomoć redukcione ishrane i vežbanja. Dnevno smanjenje kalorija ne bi smelo da bude veće od 500 kalorija dnevno, ali i to je jako teško izvodljivo za većinu ljudi. Bolja opcija je smanjiti unos hrane za 200 do 300 kalorija, a pojačati intenzitet vežbanja – kaže Bilan.

Treba napomenuti da gubitak kilograma nije nužno i gubitak masnog tkiva. To može biti i gubitak vode (što najbolje znaju žene koje se sa tim suočavaju svakog meseca kroz PMS i menstruaciju), ali i gubitak mišićne mase. Da bi se sprečio gubitak mišićne mase potrebno je unositi dovoljno proteina, a preporuka je 1,5 grama po kilogramu telesne težine, kaže Bilan.

Slanina dijeta:

Prvi dan:

Doručak: Kuvana jaja i slanina, čaj od ženšena
Užina: Šoljica zelenog čaja
Ručak: Grilovani pileći file i avokado
Užina: Čaj od ženšena
Večera: Prženi ramstek i salata

Drugi dan:

Doručak: Kajgana i pržena slanina bez ulja, čaj
Užina: Čaj od ženšena
Ručak: Pečeni file lososa, zelena salata
Užina: Čaj od ženšena, avokado
Večera: Prženi pileći file i salata

Treći dan:

Doručak: Pečena jaja i slanina, zeleni čaj
Užina: Zeleni čaj
Ručak: Grilovana ćuretina, salata od radiča i avokada
Užina: Zeleni čaj
Večera: Biftek od tune i zelena salata s lukom, paradajzom i maslinovim uljem

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.11.2015. 07:49
Pa kako sad da jedem slaninu kad ste juce pisali da je kancerogena? Ha? Ko kog ovde jeebe?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online