Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.12.2013.
08:00
Vesti A

Hormoni kvare lepotu

Hormoni su nevidljivi kontrolori zdravlja i lepote. Utiču na to da li će nam koža biti masna, bubuljičava ili besprekorna.

Hormonski disbalans je posledica zagađenog vazduha, nedovoljne fizičke aktivnosti, neodgovarajuće ishrane i mnoštva stresnih situacija. Kada su hormoni van ravnoteže, to se odmah vidi na našoj koži, kosi i noktima. Višak muških hormona izaziva mašćenje kože i pojačanu maljavost, a dovodi i do stvaranja akni. Manjak ženskih hormona (estrogena i progesterona) rezultiraće suvom kožom, s nedostatkom kolagena i elastina.

Hormonski disbalans opasan po lepotu


Ako su hormoni u ravnoteži, i mi ćemo lepo izgledati. Hormonski disbalans se i te kako može ublažiti ako izbacimo neke štetne navike. Pušenje smanjuje lučenje

Ne štedite na kremama


Kako prolaze godine, koža gubi vlagu, a od pedesete godine nastupa period starenja zbog manjka estrogena i progesterona. Opada i količina kolagena u koži i kolagenska vlakna u orožalom sloju postaju sve nepokretnija. Koža postaje tanja, javljaju se bore. Koža postaje osetljiva i suva, svrbi, sklona je ekcemima. Ovo se sve može sprečiti odgovarajućim preparatima za negu lica. Nemojte štedeti na kremama.

estrogena iz jajnika i uništava zalihe estrogena u jetri. Takvo stanje će se odmah odraziti na koži, odnosno trpeće lepota. Nedovoljno sna izazvaće ogroman stres za organizam, što dovodi do oslabađanja hormona stresa adrenalina i testosterona, što će doprineti pojačanju lučenju lojnih žlezda. U tom slučaju, koža će biti masnija, pojaviće se potkožne bubuljice.

Ukoliko jedete brzu hranu i slatkiše, pokušajte da umanjite količine te štetne hrane. Mnoga istraživanja su pokazala da mleko i mlečni proizvodi sadrže hormone koji mogu da poremete prirodni balans našeg organizma. Pokušajte bar na određeno vreme da izbacite mleko i mlečne proizvode iz svoje ishrane ili da smanjite njihovu količinu. Istraživanja su pokazala da kravlje mleko sadrži 59 aktivnih hormona, mnoštvo alergena, masti i holesterol.


Vitamini iz svežeg voža i povrća delovaće blagotvorno na kožu. Mnogi znaju da testo nije baš zdravo, jer povećava nivo šećera u krvi, zbog čega se proizvode i povećane količine insulina. Veće količina insulina, pak, podstiču lučenje muških hormona, što dovodi do proširenih pora i problema sa tenom.


Hormoni stresa dovode do stvaranja akni na bradi i obrazima, ali mogu da budu krivi i za stvaranje tamnih fleka iznad gornje usne. Na sve načine se borite protiv stresa, a ako imate problema sa hiperpigmentacijom zbog disbalansa hormona, redovno radite piling, koristite hidratantne kremea bogate antioksidansima, koristite preparate za čišćenje kože bez alkohola...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online