Subota 28.12.2013.
08:00
Vesti

Hormoni kvare lepotu

Hormonski disbalans je posledica zagađenog vazduha, nedovoljne fizičke aktivnosti, neodgovarajuće ishrane i mnoštva stresnih situacija. Kada su hormoni van ravnoteže, to se odmah vidi na našoj koži, kosi i noktima. Višak muških hormona izaziva mašćenje kože i pojačanu maljavost, a dovodi i do stvaranja akni. Manjak ženskih hormona (estrogena i progesterona) rezultiraće suvom kožom, s nedostatkom kolagena i elastina.

Hormonski disbalans opasan po lepotu


Ako su hormoni u ravnoteži, i mi ćemo lepo izgledati. Hormonski disbalans se i te kako može ublažiti ako izbacimo neke štetne navike. Pušenje smanjuje lučenje

Ne štedite na kremama


Kako prolaze godine, koža gubi vlagu, a od pedesete godine nastupa period starenja zbog manjka estrogena i progesterona. Opada i količina kolagena u koži i kolagenska vlakna u orožalom sloju postaju sve nepokretnija. Koža postaje tanja, javljaju se bore. Koža postaje osetljiva i suva, svrbi, sklona je ekcemima. Ovo se sve može sprečiti odgovarajućim preparatima za negu lica. Nemojte štedeti na kremama.

estrogena iz jajnika i uništava zalihe estrogena u jetri. Takvo stanje će se odmah odraziti na koži, odnosno trpeće lepota. Nedovoljno sna izazvaće ogroman stres za organizam, što dovodi do oslabađanja hormona stresa adrenalina i testosterona, što će doprineti pojačanju lučenju lojnih žlezda. U tom slučaju, koža će biti masnija, pojaviće se potkožne bubuljice.

Ukoliko jedete brzu hranu i slatkiše, pokušajte da umanjite količine te štetne hrane. Mnoga istraživanja su pokazala da mleko i mlečni proizvodi sadrže hormone koji mogu da poremete prirodni balans našeg organizma. Pokušajte bar na određeno vreme da izbacite mleko i mlečne proizvode iz svoje ishrane ili da smanjite njihovu količinu. Istraživanja su pokazala da kravlje mleko sadrži 59 aktivnih hormona, mnoštvo alergena, masti i holesterol.


Vitamini iz svežeg voža i povrća delovaće blagotvorno na kožu. Mnogi znaju da testo nije baš zdravo, jer povećava nivo šećera u krvi, zbog čega se proizvode i povećane količine insulina. Veće količina insulina, pak, podstiču lučenje muških hormona, što dovodi do proširenih pora i problema sa tenom.


Hormoni stresa dovode do stvaranja akni na bradi i obrazima, ali mogu da budu krivi i za stvaranje tamnih fleka iznad gornje usne. Na sve načine se borite protiv stresa, a ako imate problema sa hiperpigmentacijom zbog disbalansa hormona, redovno radite piling, koristite hidratantne kremea bogate antioksidansima, koristite preparate za čišćenje kože bez alkohola...

2024 © - Vesti online