Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.08.2013.
08:00
Vesti A

Lepota na usta ulazi

Nema lepote bez zdrave i sjajne kože. Svetski stručnjaci tvrde da lepota na usta ulazi, odnosno da postoje čudotvorne namirnice koje će omogućiti besprekorni izgled kože, pogotovo tokom leta.

Zdravom ishranom do lepe kože

Istraživanje Univerziteta Njukastl pokazalo je da je paradajz odlična prirodna zaštita protiv štetnih UV zraka jer sadrže likopen. Stručnjaci smatraju da će organizam maksimalno apsorbovati likopen ako se paradajz isecka i prodinsta na malo maslinovog ulja. Bogat je vitaminima C, B, K, kao i kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalcijumom i gvozđem.


Kukuruz je bogat beta-karotenom, biljnim pigmentom koji se pretvara u telu u vitamin A i pomaže u zaštiti kože od sunčevih zraka. Dermatolog Dženifer Vu

Morski plodovi bogati cinkom


Riba i morski plodovi imaju visok sadržaj proteina, vitamina i minerala, najbolji su izvor omega-3 masnih kiselina. Bogati su cinkom, mineralom koji doprinosi elastičnosti i lepote kože.

savetuje svima da biraju klipove sa žutim zrnima, jer su ona bogatija beta-karotenom, a imaju i manje šećera od svetlijeg kukuruza.


Svako voće ili povrće s visokim procentom vode daruje kože vlažnost. Krastavci su bogati vodom i pomažu izlučivanju otrovnih sastojaka iz organizma. Sadrži dosta važnih mineralnih materija, a to su kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe, mangan i jod. Kora krastavca sadrži i silicijum, redak mineral veoma važan za zdravlje kože i kostiju. Zbog velike količine vitamina E, pogotovo u kori, štiti kožu od slobodnih radikala koji razaraju ćelije i ubrzavaju starenje. Čisti kožu, a i doprinosi njenom zatezanju.


Mnoga istraživanja pokazuju da sredovečne žene koje konzumiraju više vitamina C nemaju naboranu kožu. Za papaju stručnjaci tvrde da ima dosta vitamina C, a bogata je i beta kristalima koji su preporučljivi za zdravu kožu. Lubenica je sočni čuvar zdravlja. Sadrži vitamine A, C, B6, likopen, kalijum, aminokiseline. Jedna šoljica lubenica sadrži 45 kalorija i 20 odsto od preporučenog dnevnog unosa vitamina C, 17 procenata od preporučenog unosa vitamina A i pet odsto od prepunog dnevnog unosa kalijuma.


Istraživanje Univerziteta u Notingemu ne samo da je pokazalo da oni koji jedu voće i povrće bogato karotenoidima imaju zdraviji i sjajniji izgled kože, nego je pokazalo i da je takav izgled privlačniji od preplanulosti. Namirnice narandžaste ili zelene boje bogate su ovim blagotvornim biljnim pigmentom, a sirovi kelj posebno je moćan izvor. Stručnjaci savetuju da ga koristite u salatama, u kombinaciji sa maslinovim uljem.


Dženifer Vu preporučuje i avokado. Zdrave masnoće iz avokada obogatiće kožu prirodnim uljem, tvrdi ova lekarka. Ovo tropsko voće je idealan izvor biotina. Koristan je za suvu kožu, jake nokte i sjajnu kosu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online