Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.08.2013.
08:00
Vesti A

Otrovna lepota

Mnogi kozmetički proizvodi puni su sastojaka štetnih po zdravlje. Prosečna žena, kaže statistika, dnevno koristi 13 kozmetičkih proizvoda. Svaki od njih sadrži dvadesetak supstanci, uključujući i aditive.

Novi tretmani za lepotu sadrže sve više hemikalija, jer je cilj kozmetičke industrije da postignu što bolje rezultate. Naučnici upozoravaju da jedan ruž u proseku sadrži čak 33 hemikalije, losion za telo 32, maskara 20, a krema za ruke 11!

Ruž u proseku sadrži čak 33 hemikalije


Parfemi sadrže 250 sastojaka, dok neki od njih imaju čak 400 hemijskih supstanci. Materije opasne po zdravlje nalaze se u šamponima, kupkama, zubnim pastama, lakovima za nokte i kosu...


Stručnjaci upozoravaju da treba pažljivo čitati deklaracije na kozmetičkim

Opasne boje


Triklosan je konzervans koji se nalazi u kozmetici i ima antibakterijsko delovanje, a može da uzrokuje hormonske bolesti. Veštačke boje imaju naziv PPD (P-Phenylenediamine) , nalaze se u farbama za kosu, ali i u mnogim kozmetičkim proizvodima. Tamne boje za kose sadrže ga u većoj količini nego svetle. Mešavina različitih hemikalija u boji je često kancerogena. U bojama se često nalaze i teški metali.

preparatima. Najštetniji sastojci u kozmetici su:

Formaldehid - dokazano kancerogeni sastojak koji sadrže proizvodi za negu kose, lakovi za nokte. Na deklaracijama ga možete naći pod nazivima formalin, form, lysoform, formalith.

Parabeni - imaju hormonsko, estrogeno delovanje i povezuju se sa pojavom raka dojke. Najčešće ih ima u šamponima, regeneratorima, dezodoransima, losionima. Možete ih naći pod imenima ethylparaben, propylparaben.

Naftni derivati - imaju kancegoreno dejstvo. Najčešće se nalaze u kremama za lice, voskovima za depilaciju, parfemima, kremama za bebe i za zaštitu od sunca. Sadrži ih i dekorativna šminka. Oni kožu čine mekom i nežnom. Možete ih naći pod imenima petrolatum, vazelin, parafin, petrolej.

Phenoxyethanol - koristi se zbog mirisa u kozmetici, sumnja se da štetno utiče na plodnost i da može da izazove i prerani porođaj. Ima štetni uticaj na na kožu, pluća i oči.

Propyene glycol - ima neurotoksično dejstvo, pa se sve manje koristi. Mnogo je bolje kada umesto njega preparati sadrže prirodni glicerin. Omiljeni je sastojak u kozmetičkoj industriji, jer vezuje velike količine vode za sebe i ima snažnu moć prodiranja u kožu, a nije skup. Nalazi se u dezodoransima, proizvodina za kosu, kremama za samopotamnjivanje, losionima za bebe, dekorativnoj šminci...


Octyl methoxycinnamate - sumnja se da može da izazove rak kože. Ima ga u preparatima za samopotamnjivanje kože, raznima kremema, losionima, dekorativnoj šminci. Kupujte proizvode sa titan dioksidom umesto ovog sastojka.


Sulfati - isušuju kožu i iritiraju je, pa osim alergije mogu da izazovu i ekcem. Ima ih u šamponima, kupkama, pastama za zube, kremama za lice, losionima. Perite kosu šamponima bez sulfata.

Živa - izaziva alergijske reakcije na koži i neurotoksične posledice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online