Četvrtak 29.08.2013.
08:00
Vesti

Otrovna lepota

Novi tretmani za lepotu sadrže sve više hemikalija, jer je cilj kozmetičke industrije da postignu što bolje rezultate. Naučnici upozoravaju da jedan ruž u proseku sadrži čak 33 hemikalije, losion za telo 32, maskara 20, a krema za ruke 11!

Ruž u proseku sadrži čak 33 hemikalije


Parfemi sadrže 250 sastojaka, dok neki od njih imaju čak 400 hemijskih supstanci. Materije opasne po zdravlje nalaze se u šamponima, kupkama, zubnim pastama, lakovima za nokte i kosu...


Stručnjaci upozoravaju da treba pažljivo čitati deklaracije na kozmetičkim

Opasne boje


Triklosan je konzervans koji se nalazi u kozmetici i ima antibakterijsko delovanje, a može da uzrokuje hormonske bolesti. Veštačke boje imaju naziv PPD (P-Phenylenediamine) , nalaze se u farbama za kosu, ali i u mnogim kozmetičkim proizvodima. Tamne boje za kose sadrže ga u većoj količini nego svetle. Mešavina različitih hemikalija u boji je često kancerogena. U bojama se često nalaze i teški metali.

preparatima. Najštetniji sastojci u kozmetici su:

Formaldehid - dokazano kancerogeni sastojak koji sadrže proizvodi za negu kose, lakovi za nokte. Na deklaracijama ga možete naći pod nazivima formalin, form, lysoform, formalith.

Parabeni - imaju hormonsko, estrogeno delovanje i povezuju se sa pojavom raka dojke. Najčešće ih ima u šamponima, regeneratorima, dezodoransima, losionima. Možete ih naći pod imenima ethylparaben, propylparaben.

Naftni derivati - imaju kancegoreno dejstvo. Najčešće se nalaze u kremama za lice, voskovima za depilaciju, parfemima, kremama za bebe i za zaštitu od sunca. Sadrži ih i dekorativna šminka. Oni kožu čine mekom i nežnom. Možete ih naći pod imenima petrolatum, vazelin, parafin, petrolej.

Phenoxyethanol - koristi se zbog mirisa u kozmetici, sumnja se da štetno utiče na plodnost i da može da izazove i prerani porođaj. Ima štetni uticaj na na kožu, pluća i oči.

Propyene glycol - ima neurotoksično dejstvo, pa se sve manje koristi. Mnogo je bolje kada umesto njega preparati sadrže prirodni glicerin. Omiljeni je sastojak u kozmetičkoj industriji, jer vezuje velike količine vode za sebe i ima snažnu moć prodiranja u kožu, a nije skup. Nalazi se u dezodoransima, proizvodina za kosu, kremama za samopotamnjivanje, losionima za bebe, dekorativnoj šminci...


Octyl methoxycinnamate - sumnja se da može da izazove rak kože. Ima ga u preparatima za samopotamnjivanje kože, raznima kremema, losionima, dekorativnoj šminci. Kupujte proizvode sa titan dioksidom umesto ovog sastojka.


Sulfati - isušuju kožu i iritiraju je, pa osim alergije mogu da izazovu i ekcem. Ima ih u šamponima, kupkama, pastama za zube, kremama za lice, losionima. Perite kosu šamponima bez sulfata.

Živa - izaziva alergijske reakcije na koži i neurotoksične posledice.

2024 © - Vesti online