Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.07.2013.
08:00
Vesti A

Manjak sna narušava lepotu

Bore, smanjena elastičnost i promene u pigmentaciji mnogo su prisutniji kod onih koji spavaju nedovoljno. Manjak sna usporava i oporavak od opekotina nastalih izlaganjem sunčevim zracima i drugih oštećenja kože, upozoravaju stručnjaci.

Rezultati istraživanja sprovedenog u SAD još jednom su potvrdili ono što pripadnice lepšeg pola odavno znaju - manjak sna rezultira ubrzanjem procesa starenja kože.
Naučnici Univerziteta Kejs Vestern Rizerv sproveli su kliničko istraživanje uz učešće 60 ispitanica starih od 30 do 49 godina.

Spavajte, da bi ste bili lepi

Da bi utvrdili nivo starenja kože istraživači su koristili sistem po imenu Scineksa koji se zasniva na podacima o prisutnosti bora i nejednakoj pigmentaciji i smanjenoj elastičnosti kože. U proseku je kod žena koje su dovoljno spavale taj indeks iznosio 2,2, a kod njihovih vršnjakinja čiji je san uglavnom bio prekratak indeks je bio dvostruko lošiji i iznosio je 4,4.

Takođe, pokazalo se da manjak sna usporava oporavak od opekotina nastalih

Šminka zapušava pore


Nikako ne zaboravite da skinete šminku pre spavanja. Odlazak u krevet sa šminkom na licu zapušava pore i uzrokuje stvaranje mitesera i fleka.
Nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da čak četvrtina žena pre spavanja ne skida šminku kako bi izgledale lepo za svog partnera. Iako većina žena priznaje da im se poneki put desilo da iz raznih razloga ne skinu šminku pre spavanja, čini se da veliki broj žena to čini namerno. Čak četvrtina žena u vezama ignoriše negativne posledice odlaska na spavanje s maskarom, puderom ili veštačkim trepavicama samo zato da bi zadržale iluziju lepote!

izlaganjem sunčevim zracima, kao i drugih oštećenja kože. Naučnici objašnjavaju da nedovoljno trajanje sna može da oteža normalnu proizvodnju melatonina, prirodnog antioksidansa presudnog za zdravlje kože.


Znaci umora i neispavanosti odražavaju se najviše na našem licu ističući bore, podočnjake i manjak elastičnosti kože. Spavanje je najjeftinija i najjednostavnije metoda za očuvanje lepote. Dermatolozi ističu da manjak sna izaziva skupljanje krvnih sudova na licu što rezultira nastankom tamnije pigmentacije. Tokom spavanja koža se regeneriše, nove ćelije zamenjuju stare i ponovo se postiže zdrava ravnoteža. Svi hormonalni i metabolički disbalansi dolaze u ravnotežu. Bez dovoljno sna to nije moguće.


Neki naučnici preporučuju i do 10 sati spavanja, dok drugi smatraju da odrasla osoba ne bi smela da spava duže od osam i kraće od pet i po sati. Što se više iscrpete fizički i psihički, treba vam više sna. Tokom spavanja organizam proizvodi hormone koji utiču na zdravlje i lepotu.


Dermatolozi preporučuju spavanje na leđima kako se koža lica ne bi borala. Ako vam ta poza ne odgovara, pokušajte da se naviknete radi lepog lica.


Većina dermatologa može odrediti na kojoj strani spavate po količini bora koja se stvara na dom delu lica. Ukoliko ne možete da spavate na leđima, probajte da spavate sa strane. A za sve one koje mogu da spavaju na leđima, potrudite se da vam jastuk bude malo veći jer će tako gravitacija omogućiti bolji protok krvi i limfe, pa se neće stvarati višak tečnosti, odnosno nećete se buditi podbuli!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online