Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.09.2012.
08:00
Smedia A

Smršajte pomoću intuitivne dijete

Šta bi se dogodilo da jedete čokoladne kolačiće ili picu za svaki obrok čitave dve nedelje? Konvencionalna mudrost rekla bi - katastrofa. Pa ipak, upravo je to uradila Dženin Rot, autorka knjiga o nutricionizmu. Ona je zauvek prekinula s dijetama i na kraju skinula 18 suvišnih kilograma (i održala novu liniju više od 20 godina)! Evo i kako...

Jedite šta vam se jede, ali kad vam se to zaista jede...i stanite s prvim znakom sitosti!
 

Njena priča počela je s nizom neuspešnih dijeta i novog gojenja. Međutim onda je odlučila da prestane da manipuliše svojim telom i pusti da prirodni signali odluče kad treba da jede ili prestane s jelom. Neka telo kaže šta želi. Mala promena je dovela do revolucije koju je nazvala "intuitivna ishrana".

ŠTA JE INTUITIVNA ISHRANA?

Reč je o stilu života koji odbacuje dijete i uči ljude da veruju signalima svog tela - upravo suprotno od onog što podstiču kreatori dijeta. Umesto da potiskujete apetit i usporavate metabolizam, koncentrišite se da jedete ono šta telo želi i šta mu je potrebno, a prestanete da jedete čim osetite prvi signal sitosti. Najbolji deo ovog je da jedete ono što želite upravo kad poželite. Međutim, to je i najteži deo, jer jedete ono što želite samo kad to stvarno želite.

Ovo nema nikakve veze s prežderavanjem. Počnete li da obraćate pažnju na telesne signale, vrlo brzo ćete shvatiti da će prejedanje i jedenje slatkiša izazvati umor i želudačane probleme. S druge strane, počinjete da primećujete da domaća salata i malo maslinovog ulja ili neko slično jelo daje snagu i olakšava rad organizma. Dakle umesto da na slatkiše gledate kao na lošu ili zabranjenu hranu koju ne smete da jedete jer goji, prateći i poštujući signale svog tela shvatate da oni nisu loši već izazivaju da se vi osećate loše ako ih previše pojedete, prenosi Magazin.

Odbacite zato etikete dobra i loša hrana. Samo postanite svesni šta jedete upravo u trenutku dok jedete.

KAKO DA JEDETE INTUITIVNO:

1. Jedite bez ometanja.

Dok jedete, sedite bez knjige, bez TV-a, bez kompjutera, a na početku i bez ozbiljnijeg razgovora koji bi skretao pažnju s hrane. Bez da osuđujete namirnice pred sobom, samo pažljivo jedite i pratite reakcije svog tela. Usredsredite se na ukus, miris i kako se osećate dok jedete.

2. Jedite samo ako ste gladni i zaustavite se na prvi znak sitosti.

Naše telo je pametnije od nas. Čim osetite da je bilo dovoljno, ne previše, već dovoljno, prestanite da jedete.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online