Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.06.2015.
05:30
Vestionline A

Boš i Dajmler automatizuju parkiranje

Šta ako će u bliskoj budućnosti automobili moći da traže mesto u garaži i da se vraćaju sami uz pomoć aplikacije za pametni telefon? To je cilj zajedničkog pilot projekta koji su potpisivanjem ugovora 8. juna 2015. godine pokrenuli Boš, Dajmler i car2go. Ovim će verovatno u bliskoj budućnosti doći do revolucije postojećeg procesa parkiranja.

Promo/Bosch
Revolucija u parkiranju: Pametni telefoni će da rade za vas

Vozač neće biti taj koji će parkirati i tražiti svoj automobil, nego će vozilo samostalno voziti do slobodnog mesta i opet se samostalno bez poteškoća vraćati nazad. Automatizovano parkiranje moguće je zahvaljujući inteligentnoj infrastrukturi na parkingu i Boschovoj upravljačkoj jedinici vozila u kombinaciji s najnovijom generacijom ugrađenih senzora Mercedes-Benza i iskustvom deljenja automobila kompanije car2go. To će u bliskoj budućnosti omogućiti automatsko manevrisanje u odgovarajuće opremljenim garažama.

- Naši kupci su uvek u centru pažnje i sve naše radnje usmerene su prema njima. U budućnosti će automobil čak dolaziti k njima - objasnio je prof. dr. Tomas Veber, član upravnog odbora kompanije Dajmler AG, odgovoran za Grupno istraživanje i razvoj automobila marke Mercedes-Benz.

- U saradnji sa našim partnerom Bošom i našom uslugom mobilnosti car2go razvijamo i ispitujemo rešenje bazirano na infrastrukturi za potpuno automatizovanu uslugu parkiranja. Za nas je to još jedan korak na putu prema samostalnoj vožnji, odnosno u ovom slučaju, prema samostalnom parkiranju!

- Potpuno automatizovano parkiranje biće spremno za masovnu proizvodnju pre potpuno automatizovane vožnje. Niske brzine vožnje i informacije koje šalje infrastruktura parkirnga omogućavaju brzo sprovođenje - rekao je dr. Dirk Hoheisel, nadležni član upravnog odbora kompanije Boš.

Jednostavna aplikacija

Scenaro se čini jednostavnim: pametni telefon se koristi za rezervisanje vozila putem usluge car2go. Čim korisnik bude spreman u zoni za preuzimanje vozila na parkiringu, automobil samostalno dolazi i vožnja može da počne. Vraćanje automobila je takođe jednostavno. Vozač ga parkira u zoni za vraćanje automobila na parkingu i vraća automobil putem svog pametnog telefona.

Inteligentni sistem parkinga registruje vozilo, pokreće ga i usmerava prema dodeljenom parking mestu.

Boš razvija potrebnu infrastrukturu za parking, uključujući senzore popunjenosti slobodnih mesta, kamere i tehnologiju za komunikaciju. Dalje, Boš će se pobrinuti za komunikacijsku jedinicu u vozilu, koja takođe upravlja procesom parkiranja i zajedno s Dajmlerom definiše interfejs s postojećim komponentama vozila. Dajmler će prilagoditi senzorske sisteme i softver u vozilima car2go i omogućiti buduće inovacije za model deljenja automobila car2go.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online