Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.06.2015.
06:30
b92.net A

Automobili će vam čitati misli - zbog vaše bezbednosti

Savremeni bezbednosi sistemi su sve više uključeni u proces vožnje, a krajnji cilj su robotizovani automobili bez vozača i saobraćaj bez nesreća i nastradalih. U međuvremenu, proizvođači automobila razvijaju razne tehnologije koje će pomoći u sprečavanju udesa dok mašine u potpunosti ne zamene vozače.

Printscreen
Veća bezbednost u saobraćaju uz novu tehnologiju iz kompanije Jaguar Lend Rover

Jedna od automobilskih kompanija koja je poslednjih godina predstavila brojne inovacije u oblasti sistema asistencije u vožnji je Jaguar Land Rover (JLR).

Najnovija tehnologija na kojoj rade stručnjaci ovog proizvođača uključuje i "čitanje misli" vozača kako bi se otkrili znaci umora ili dekoncentracije tokom vožnje.

Ovaj sistem trenutno se testira na prototipu modela Jaguar XJ i u stanju je da prati moždane talase vozača kako bi procenio da li je on pospan ili "odsutan" dok upravlja automobilom.

Prateći u kontinuitetu koji od talasa je dominantan, kompjuter otkriva tragove umora, pospanosti ili dekoncentracije.

JLR razvija ovu tehnoogiju na osnovu iskustava do kojih je u svojim istraživanjima došla Američka svemirska agencija (NASA).

NASA je uspela da razvije sistem pomoću kojeg očitava moždane talase pilota preko njegovih šaka i senzora na upravljaču letelice. Sličan model primenjen je na automobil, gde su senzori smešteni u volan.

- Kada se detektuje moždana aktivnost koja ukazuje na dekoncentraciju ili sanjivost vozača, volan ili pedala za gas će zavibrirati, kako bi ga upozorila i razbudila - objašnjavaju u kompaniji Jaguar Land Rover.

Kontroliše otkucaje vašeg srca i disanje

Drugi sistem na kome radi ovaj proizvođač automobila prati stanje vozača preko otkucaja srca i ritma disanja. Ovi parametri kontrolišu se preko senzora koji se nalaze u sedištu.

Ako sistem otkrije odstupanja od normale, vozač će takođe biti upozoren zvučnim ili vizuelnim signalom.

JLR razvija i tehnologiju koja treba da skrati vreme potrebno da vozač zada neku komandu preko ekrana multimedijalnog sistema, tako što on više neće morati da dotakne displej.

Sistem će prepoznati pokret njegove ruke i predvideti koje "dugme" želi da "pritisne", pa će komanda biti izvršena i pre dodira ekrana.

Na kraju, kompanija usavršava specijalnu papučicu za gas koja funkcioniše zajedno sa sistemom za prepoznavanje saobraćajnih znakova.


Ako sistem detektuje da vozač povećava brzinu preko dozvoljene, pedala za gas počinje da pruža veći otpor na pritisak stopala, dajući tako do znanja vozaču da treba da uspori.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online