Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.03.2014.
08:00
Beta A

Porše u senci nacističke prošlosti

Ljubitelji sportskih automobila marke "porše" vole da se im se dive, ali su mišljenja o inženjeru Ferdinandu Poršeu podeljena u njegovom rodnom gradu Vratislavicama u Češkoj.

Porše Spajder 918
 

Vlasti grada su 2010. godine otvorile veoma moderan muzej posvećen "ocu" folksvagenove "bube", jedog od najprodavanijih automobila automobilske industrije.

Nemačka grupa Porše AG je redovno opremala muzej modelima automobila samoukog inženjera (1875-1951).

Međutim, nove lokalne vlasti izabrane prošle godine, odmah su negodovale što Vratislavice slave Poršea koji je radio za nacističkog lidera Adolfa Hitlera. Vratislavice sa 8.000 stanovnika naseljene su Nemcima još od srednjeg veka, a pripojene su Čehoslovačkoj posle pada Austrougarske. Hitler ih je potom pripojio Nemačkoj 1938. godine.

Porše nije imao izbor

Međutim, neki stanovnici Vratislavica poštuju Poršeov rad. "Porše nije imao tada izbor. Da je odbio Hitlera sigurno bi završio u nekom koncentracionom logoru i ne bi ništa postigao", rekao je Milan Bumba, kolekcionar "poršea" koji ispred svoje kafane ima tri
izložena automobila.

Novi gradonačelnik Ales Presler izjavio je da su veterani Drugog svetskog rata i jevrejska zajednica negodovali što u muzeju nema reference o povezanosti Poršea s nacizmom. Stanovnici zameraju Poršeu što su u njegovoj fabrici Folskvagen u nemačkom gradu Volfsburgu radili i ratni zatvorenici.

Grad je uklonio sve plakate dobrodošlice u kojima se pominje da je to Poršeov rodni grad i dodale su u muzeju natpis da je on bio nacista. Grupa Porše AG je potom povukla sve automobile koje je muzeju dala na raspologanje. Kada je Hitler došao na vlast 1933. godine, zamolio je Poršea da koncipira jeftin porodičan auto za široke narodne mase. Tako je rođena čuvena "buba".

"Porše je bio nacista i to u dobrim odnosima s Hitlerom. Iskoristio je taj odnos da napreduje", ocenio je istoričar Jan Vajskeber.

Hitler je ohrabrio Poršea da se odrekne čehoslovačkog državljanstva 1935. godine, četiri godine pre nego što je njegovu zemlju okupirala nacistička Nemačka.

Porše je posle rata bio 22 meseca u zatvoru, a 1951. godine je preminuo od srčanog udara. Svoje preduzeće je ostavio sinu Ferdinandu Feriju koji je počeo da proizvodi sportske automobile.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.03.2014. 12:48
Porše je takođe napravio i najbolji i najjači tenk drugog svetskog rata - čuveni Tigar. Neko će reći: "ruski T-34 je bio bolji". Ruski T-34 je bio dobar jer je predstavljao balans između brzine, oklopa i probojne moći a i proizveden je veći broj jedinica. No, u 1 na 1 okršaju nije se mogao meriti sa Tigrom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online