Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 26.03.2011.
08:00
Vestionline A

Zbog zemljotresa proizvodnja kola u svetu manja za 30 odsto?

Nestašica delova za automobile koji dolaze iz zemljotresom pogođenog Japana mogla bi smanjiti proizvodnju kola u svetu do 30 procenata u narednih šest sedmica, prema najcrnjem scenaruju istarživačkog instituta "IHS automotiv."

Analitičar IHS Majkl Robinet procenjuje da bi zbog nedostatka auto-delova posle katastrofalnog zemljotresa svakog dana globalna proizvodnja kola mogla biti manja za 100.000 vozila. U međuvremenu bi mnogi pogoni u Severnoj Americi mogli da obustave rad, upozorio je Robinet.

On je kazao da se već osećaju posledice u Japanu i procenjuje da će uskoro pad proizvodnje početi i u Severnoj Americi, Evropi i Kini, prenele su agencije.

Sinonim za kola - Volkswagen, Das Auto

Prošle sedmice "Dženeral motors" (GM) je ispraznio fabriku za izradu višenamenskih kamiona u Šreveportu u Luizijani, a "Tojota" će najverovatnije obustaviti rad u pogonu za montažu kamiona pik-ap u San Antoniju.

Isporuka delova, od menjača do elektronike i poluprovodnika, teško je pogođena posle zemljotresa i infrastrukturnih problema koji su usledili. Oko 13 procenata globalne autoindustrije je izgubljeno do sada zbog nestašice delova, tvrdi Robinet.

Usporena proizvodnja u oštrijem obliku mogla bi se pojaviti u trećoj sedmici aprila. Da bi sprečili teže posledice, autokompanije će se najverovatnije okrenuti dobavljanju delova za vozila veće profitabilnosti ili za modele koji su skoro lansirani. Kamioni pik-ap koji se izrađuju u GM i "Tojotinim" fabrikama beleže manju prodaju, što je, uz nestašicu delova, bio glavni razlog za prestanak rada.

Robinet smatra da je teško predviđati dalja kretanja u globalnoj autoindustriji posle zemljotresa u Japanu, naglašavajući da se u praksi još nije susretao sa tako "fluidnom situacijom."

Francuska alijansa "Pežo-Sitroen" (PSA) odlučila je u četvrtak da privremeno otpusti više hiljada radnika zbog nedostatka delova iz Japana. Sindikati upozoravaju da je ugroženo oko 5.000 radnika u različiim pogonima u Francuskoj i isto toliko zaposlenih u fabrikama za izradu delova. Otkazi neće dugo trajati, tvrdi uprava kompanije.


"Nisan", koji tesno sarađuje sa "Renoom" razmatra mogućnosti isporuke motora koji se izrađuju u SAD u Japan kako bi se nadoknadila izgubljenja proizvodnja posle zemljotresa 11. marta.


Japanski proizvođači automobilskih delova, suočni sa prekidom isporuka posle zemljotresa, mogli bi da prebace više fabrika za izradu komponenti u Kinu, prenele su agencije.


Izvršni direktor "Nisana" Karlos Gon izjavio je da je oko 40 snabdevača auto-delovima u Japanu suočceno sa teškoćama i blokirano posle zemljotresa, što otežava napore ponovnog pokretanja proizvodnje.


"Denso" koproracija, "Hitači" i drugi proizvođači delova za automobile suspendovali su veći deo proizvodnje posle katastrofe.


"Tojota" je najavila da će usporiti proizvodnju u Severnoj Americi zbog prekida lanca snabdevanja posle katastrofalnog zemljotresa. Najveći proizvođač kola na svetu obavestio je dilere u sredu da za sada ne može da objavi do kada će trajati usporen rad pogona u SAD, Kanadi i Meksiku.


Većina delova za "Tojotine" severno-američke pogone stiže od oko 500 snabdevača u regionu. "Tojota" je suspendovala svih 12 fabrika za montažu kola u svetu i odložila predstavljanje dva nova hibridna modela u Japanu, "Suzuki" je objavio da će tri fabrike u Japanu biti zatvorene do petka, a "Honda" je suspendovala proizvodnju do 3. aprila.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.08.2011. 21:26
ne oseca se na trzistu. nema se para.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online