Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.08.2013.
11:21
Vestionline, Beta A

Kina: Uradite nešto više sa tom Fukušimom!

Kina je šokirana činjenicom da iz japanske nuklearke Fukušime i dalje curi radioaktivna voda, dve godine posle razornog zemljotresa i cunamija koji su oštetili ovaj objekat, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Uništena nuklearna elektrana Fukušima tokom razornog zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan 2011. godine
 


Kina se "nada da će japanska strana odlučno preduzeti efikasne korake radi okončanja ovog negativnog uticaja posledica nuklearne nesreće u Fukušimi", navodi se u saopštenju.

Dan koji će Japan pamtiti

Poznato je da se Japan nalazi na vatrenom pojasu pacifika i da je celo ostrvo podložno seizmičkim aktivnostima. Međutim 11. marta 2011. japanski grad Fukušima osetio je  posledice zemljotresa u Tihom okeanu. Pored toga što je grad pretrpeo razoran zemljotres, cunami koji je nastupio posle njega potpuno je uništio ovu oblast. Nuklearna centrala "Fukušima" ostala je bez vode i struje zbog čega je pretrpela kvar koji je prouzrokovao curenje radijacije i eksploziju na nuklearci. Čitava oblast je, pored toga što je uništena, i ozračena.

Operator Fukušime saopštio je da je oko 300 tona kontaminirane vode iscurelo iz rezervoara koji je dizajniran s ciljem da zadrži radioaktivnu vodu.

Japanska administracija za nuklearnu energiju saopštila je da je zabrinuta da će kontaminirana voda iscureti i iz ostalih rezervoara, koji su napravljeni na brzinu u jeku krize pre dve godine.

Nivo incidenta podignut je sa prvog, koji označava "anomaliju", na treći, koji podrazumeva "ozbiljan incident" na međunarodnoj skali radioloških zračenja, saopštio je portparol administracije.

Tokijska elektrodistribucija (Tepko) upravlja elektranom i pokušava da obuzda curenje radijacije. Kompanija je kritikovana i optužena da je prikrivala razmere problema u ovom objektu.

Visoko kontaminirana voda se ispumpava iz elektrane i čuva u čeličnim rezervoarima izdignutim iznad zemlje i udaljenim od reaktora, koji se nalaze pored obale. Tepko je saopštio da veruje da radioaktivna voda nije stigla do okeana.

Susedna Južna Koreja je zatražila objašnjenje od Japana o tome da li se desilo curenje radioaktivne vode u Pacifik.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.08.2013. 11:41
"Što budale, je*avaju ale, koji će nam atomske centrale ? " Zatrpajte to sra*e već jednom !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online