Subota 26.03.2011.
08:00
Vestionline

Zbog zemljotresa proizvodnja kola u svetu manja za 30 odsto?

Analitičar IHS Majkl Robinet procenjuje da bi zbog nedostatka auto-delova posle katastrofalnog zemljotresa svakog dana globalna proizvodnja kola mogla biti manja za 100.000 vozila. U međuvremenu bi mnogi pogoni u Severnoj Americi mogli da obustave rad, upozorio je Robinet.

On je kazao da se već osećaju posledice u Japanu i procenjuje da će uskoro pad proizvodnje početi i u Severnoj Americi, Evropi i Kini, prenele su agencije.

Sinonim za kola - Volkswagen, Das Auto

Prošle sedmice "Dženeral motors" (GM) je ispraznio fabriku za izradu višenamenskih kamiona u Šreveportu u Luizijani, a "Tojota" će najverovatnije obustaviti rad u pogonu za montažu kamiona pik-ap u San Antoniju.

Isporuka delova, od menjača do elektronike i poluprovodnika, teško je pogođena posle zemljotresa i infrastrukturnih problema koji su usledili. Oko 13 procenata globalne autoindustrije je izgubljeno do sada zbog nestašice delova, tvrdi Robinet.

Usporena proizvodnja u oštrijem obliku mogla bi se pojaviti u trećoj sedmici aprila. Da bi sprečili teže posledice, autokompanije će se najverovatnije okrenuti dobavljanju delova za vozila veće profitabilnosti ili za modele koji su skoro lansirani. Kamioni pik-ap koji se izrađuju u GM i "Tojotinim" fabrikama beleže manju prodaju, što je, uz nestašicu delova, bio glavni razlog za prestanak rada.

Robinet smatra da je teško predviđati dalja kretanja u globalnoj autoindustriji posle zemljotresa u Japanu, naglašavajući da se u praksi još nije susretao sa tako "fluidnom situacijom."

Francuska alijansa "Pežo-Sitroen" (PSA) odlučila je u četvrtak da privremeno otpusti više hiljada radnika zbog nedostatka delova iz Japana. Sindikati upozoravaju da je ugroženo oko 5.000 radnika u različiim pogonima u Francuskoj i isto toliko zaposlenih u fabrikama za izradu delova. Otkazi neće dugo trajati, tvrdi uprava kompanije.


"Nisan", koji tesno sarađuje sa "Renoom" razmatra mogućnosti isporuke motora koji se izrađuju u SAD u Japan kako bi se nadoknadila izgubljenja proizvodnja posle zemljotresa 11. marta.


Japanski proizvođači automobilskih delova, suočni sa prekidom isporuka posle zemljotresa, mogli bi da prebace više fabrika za izradu komponenti u Kinu, prenele su agencije.


Izvršni direktor "Nisana" Karlos Gon izjavio je da je oko 40 snabdevača auto-delovima u Japanu suočceno sa teškoćama i blokirano posle zemljotresa, što otežava napore ponovnog pokretanja proizvodnje.


"Denso" koproracija, "Hitači" i drugi proizvođači delova za automobile suspendovali su veći deo proizvodnje posle katastrofe.


"Tojota" je najavila da će usporiti proizvodnju u Severnoj Americi zbog prekida lanca snabdevanja posle katastrofalnog zemljotresa. Najveći proizvođač kola na svetu obavestio je dilere u sredu da za sada ne može da objavi do kada će trajati usporen rad pogona u SAD, Kanadi i Meksiku.


Većina delova za "Tojotine" severno-američke pogone stiže od oko 500 snabdevača u regionu. "Tojota" je suspendovala svih 12 fabrika za montažu kola u svetu i odložila predstavljanje dva nova hibridna modela u Japanu, "Suzuki" je objavio da će tri fabrike u Japanu biti zatvorene do petka, a "Honda" je suspendovala proizvodnju do 3. aprila.

2024 © - Vesti online