Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Žestok rok za bečku publiku

Grupa Van Gog protekle tri decenije obeležila je muzičku scenu na drugačijim, sebi svojstvenim zvukom. Zvonimir Đukić Đule (53) i ostali momci iz benda trenutno krstare svetom na turneji na kojoj predstavljaju album "Neumeren u svemu", kao i akustični CD "Ako stanemo, gubimo sve". U okviru ove turneje, 25. februara, sviraće u Festsaal Lengenfeld u Beču.

V. Sekulić
Energični nastup: Zvonimir Đukić Đule

- Posle tri godine vraćamo se bečkoj publici koja voli rokenrol. Sviramo u svojevrsnom rok hramu, biće akustik i elektrik, ma samo najbolje. Uz ulaznicu svaki posetilac će dobiti naš akustični CD "Ako stanemo gubimo sve". Iskreno, jedva čekam da zasviramo publici naše hitove, a možda i neku pesmu sa budućeg album - kaže Đule Van Gog za "Vesti".

U poslednje vreme rokeri imaju sve više posla u dijaspori, kao da se publika uželela dobre rok svirke.

- Drago mi je da se to klupko odmotava na jedan ukusan način. Ništa nije frenetično, ali je sve zaista fantastično i lepo organizovano. Imali smo odlične koncerte u Australiji, potom u Cirihu, eto sad idemo u Beč, u junu sviramo u Švajcarskoj na jednom festivalu... Internet je učinio čudo. Beč je, znamo svi, mesto gde caruje druga vrsta muzike. Ali, roditelji koji vole plemenite zvuke gitare, bubnja i bas gitare su verovatno i svoju decu negde usmeravali na taj put. Ono što se sluša u kući to ostane duboko zabeleženo. Dakle, ta generacija koja dolazi na koncerte je mešovita - ima mladih, ima stariji, ma ima svih što nas posebno raduje - kaže poznati muzičar.

Na pitanje da li je rokenrol "oživeo" i u Srbiji, Đule se na trenutak zamislio.

- Ne bih umeo da dam odgovor i dijagnozu na to pitanje. Ova vrsta muzika i ovo temperamentno zvučno pismo se nikad nije povlačilo, nestajalo, pa se ponovo budilo. Nekako mislim da rok dobro zna da se sačuva od dodira i pogleda neupućenih i negde sam po sebi se povuče u neki defanzivni blok. Nekako te stvari ne odumiru tako lako. A generacije prenose s kolena na koleno tu vrstu zvuka. Naravno, napretkom tehnologije i rokenrol je evoluirao i to je sad neka druga vrsta muzike. Ono što je svojstveno poruci i pismu koju delimo sa publikom, konkretno grupa Van Gog, to su zaista one otvorene emocije i energija neviđenih razmera.

Svaka godina novo iskustvo

Tokom tri decenije postojanja Van Gog nije pravio kompromise i ostali su dosledni sebi. Sve poteškoće s kojima su se sretali shvatili su kao izazov, mada nikad nije bilo lako.

- Uvek je bilo nekih poteškoća koje smo mi našim instinktom, idejama, vizijom na neki nov način rešavali i prevazilazili barijere koje su pokušale da nas preusmere. Van Gog nikada nije potpao pod uticaj neke druge vrste muzike, niti je dozvolio da bude potkupljen drugim zvucima. Nije bilo teško, bilo je inspirativno proći kroz sve godine koje su ostale za nama. Svaka od tih godina nam je donela neko novo iskustvo - kaže Đule i ističe da se nikada nisu oslanjali na popularnost, niti na ono što su već uradili.

- Nikada se nismo oslanjali, pa ni danas, na postignuto. Takav odnos prema muzici i životu nam je verovatno otvorilo neka nova poglavlja da se s njima suočimo, a ona su uvek izazovna. Ta neka nova neistražena polja bude neku novu nadu, novi osmeh.

Tradicija u srcu

- Ja sam od onih koji vrlo poštuje i ceni tradicionalnu muziku koju čuvam duboko u svom srcu. Katkad se ona dotakne sa dobrim ritmom gitare, kao što je slučaj sa pesmom "Kolo" ili taj zvuk vodu temu u pesmi "Anđele moj brate", koja je postala himna mnogih generacija. Mislim da je tome doprineo i spot u kome se pojavljuje legendarni i neprevaziđeni gospodin Petar Božović, koji je svojom energijom poruku pesme nekako dostojanstveno, kako njemu dolikuje, izneo na pijedestal.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online