Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.01.2013.
04:09
forum-srbija.com A

Nova pravila Evrosonga izazvala negodovanje

Od 39 zemalja koje se takmiče, šest se direktno plasiralo u finale – članice Velike petorke – Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, kao i domaćin Švedska. Upravo zbog sistema takmičenja i “favorizovanja određenih zemalja”, Turska je odlučila da se povuče sa Evrovizije.

Pobednica Evrosonga u 2012. Lorin

Izvršni supervizor Pesme Evrovizije Jon Ola Sand navodi kako je iznenađen povlačenjem Turske jer javni servis te zemlje (TRT) nikad nije uputio zvanični dopis kojim se suprotstavlja sistemu takmičenja i načinu glasanja koje je na snazi od 2009. godine.

“Želimo da razgovaramo sa predstavnicima TRT kako bi smo pronašli održivo i prihvatljivo rešenje”, rekao je Sand.

On je izrazio žaljenje zbog povlačenja Slovačke, Bosne i Hercegovine i Portugalije iz ekonomskih razloga.

EBU u saopštenju je iskazala saosećanje zbog ekonomskih pritisaka sa kojim se suočavaju njene članice, kao i da se traži način smanjenja troškova takmičenja, kako za zemlje učesnice, tako i za organizatora.

Novina u odnosu na prošlu godinu je da neće biti klasičnog žreba redosleda nastupanja, već će producenti Evrosonga samostalno odrediti redosled, kako bi učinili šou interesantnijim i kako ne bi došlo do situacije da dve ili više pesama zaredom budu istog ili sličnog ritma. Ova odluka je izazvala kontroverze i naišla na negodovanje kod nekih zemalja, ali će ipak biti sprovedena.

Da bi se osigurala fer raspodela i raspoloživost karata za publiku i fanove u susednim zemljama, Referntna grupa je već sada napravila izuzetak i odredila da susedne Danska i Norveška nastupaju u različitim polufinalima.

Ova promena usledila je nakon uspešnog uvođenja sličnog sistema žrebanja za Dečiju pesmu Evrovizije koja je održana 1. decembra u Amsterdamu. Redosled nastupanja 12 zemalja učesnica Dečjeg Evrosonga, određen je tako da se pesme sličnog tempa ne nađu jedna do druge, dok je samo prva, pretposlednja i poslednja pozicija određena slučajnim žrebom.


Ipak, 17. januara biće održan žreb nakon kog će se znati koja zemlja u kom polufinalu nastupa. Istovremeno biće obavljen žreb i u kojim polufinalima će glasati finalisti.

Neke zemlje već su odabrale svoje predstavnike, poput Makedonije koju pre predstavljati Esma Redžepova i Vlatko Lozanovski, Ukrajinu Zlata Ognjevič, Albaniju Adrijan Ljuljđuraj i Bledar Sejko, Litvaniju Andrijus Pojavis, Belorusiju Aljona Lanskaja.

Po deset najbolje plasiranih zemalja iz dva polufinala takmičiće se u finalu, zajedno sa učesnicima čije su zemlje direktni finalisti.

Čast da bude domaćin Evrovizije, Švedskoj je donela Lorin sa pesmom Euforija. Švedskoj je to bila peta pobeda, a do sada su pobeđivali 1974, 1984, 1991. i 1999. godine.

Takmičenje za 58. Pesmu Evrovizije biće održano 14. 16. i 18. maja.

Prijave, odjave i nerešena pitanja

Na takmičenje su se prijavile Albanija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Belorusija, Bugarska, Crna Gora, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Izrael, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Ukrajina i Velika Britanija. Na ovogodišnjem Evrosongu takmičiće se tri zemlje manje nego prošle godine u Azerbejdžanu.

Posle prošlogodišnjeg odustajanja pred početak takmičenja, zbog političkih razloga, Jermenija se ove godine vraća na evrovizijsku scenu. Poljska, Češka i Andora ni ove godine nisu pokazale interesovanje za učešće, pre svega zbog, kako su saopštili javni servisi tih zemalja, nedostatka finansija i budžetskih ograničenja.


Monako i Luksemburg imaju nerešene vlasničke odnose u javnom servisu, a Lihtenštajn još nema status aktivnog članstva u Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), zbog čega jedan od najmlađih javnih servisa u Evropi, 1FLTV, koji je osnovan 15. avgusta 2008. godine, nema dozvolu da učestvuje na takmičenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online