Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.11.2010.
09:47
Pres A

Kusturica: Bakir da se izvini za poklane Srbe

Slavni srpski režiser Emir Kusturica poručio je bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da bi bilo dobro da se Srbima iskreno izvini za strašne zločine koji su nad njima počinjeni u Sarajevu i širom BiH.

Kusturica traži izvinjenje za srpske žrtve: Bakir Izetbegović
 

"Bilo bi dobro da se Bakir Izetbegović izvini za sve Srbe koji su poklani po Sarajevu. Isto tako bilo bi dobro da se izvini i srpskim žrtvama u istočnoj Bosni. Tamo su počinjeni strašni zločini i nad Srbima, a ne samo nad muslimanima", rekao je Kusturica u intervjuu za "Pres".
 

Bakir i svinjske viršle

 

Upitan da komentariše činjenicu da se jedan od junaka iz njegove knjige "Smrt ne nepovjerena glasina", koga se seća kao dečaka koji je pre 40 godina u školi s gađenjem bacao svinjske viršle i tražio da ga zovu „zeleni", danas nalazi u Predsedništvu BiH, Kusturica je odgovorio:

 

"Mislite na Bakira Izetbegovića? Pa, što se mene tiče, Bakirova današnja pozicija nije previše iznenađujuća. Ideja kojom se on vodio i koja se rodila bog zna gde, dovela je do toga da i taj čovek zauzme poziciju na kojoj se danas nalazi. Pošto mu je otac bio političar, valjda je bilo za očekivanje da i on postane isto".

On je konstatovao da je sarajevski "multietnički koncept" potpuno propao, navodeći da je jedan od najnovijih dokaza koji to potvrđuju i životna drama Josipa Pejakovića koji najavljuje odlazak iz Bosne.

"Očigledno je i Josip shvatio neke stvari, a oni koji su krivci za njegovu želju za odlaskom neka se zapitaju zašto je to tako? Josip, ja i mnogi drugi pre 20 godina pokušavali smo da Bosnu izvadimo iz nevolje i da se nekako izbegne rat, a onda smo se nažalost razvrstali po nacijama i raznim kvazimultietničkim konceptima", kaže Kusturica.


On je dodao i da "ljudi iz Sarajeva odlaze zato što to više nije multietnički grad".

"Bakir i Zlatko (Lagumdžija) ga sada mogu predstavljati kako god hoće, ali kada bi se prebrojali Srbi, Hrvati i ostali nemuslimani koji danas žive u tom gradu, svako bi mogao da vidi o čemu je reč", rekao je Kusturica.


On je istakao da je Sarajevo bilo multietnički grad pre rata, a da je sada samo imitacija toga. "Ja im želim sve najbolje, pa i multietnički život o kome stalno pričaju, ali nisam siguran da je to izvodljivo", kaže Kusturica.
 

Govoreći o razlici između Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, Kusturica je naveo da je Dodik više sekularan i da najbolje shvata šta država na Balkanu zaista može da bude.
 

"Što se tiče Lagumdžijinog SDP-a, to je socijaldemokratija koja prvenstveno želi da bude po ukusu Stejt departmenta. Koliko je takva `socijaldemokratija` u stanju da realizuje svoj program, posebno u Bosni, teško je reći", ocenio je Kusturica.


Lagumdžijina brzina

 

Zlatko Lagumdžija

U jednom neformalnom razgovoru pomenuli ste da se iz detinjstva sećate i sadašnjeg šefa SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije?

 

"Zlatka Lagumdžije se sećam kao izuzetno brzog dečka koji je bio jako spretan u dohvaćanju lopte meni i mojim drugarima kad smo je nabijali izvan granica fudbalskog igrališta. Kad god nam je lopta odletela nizbrdo, sve do 'Đure Đakovića', on je morao da strči niz stepenice i brzo da nam je vrati", kaže Kusturica.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.11.2010. 13:26
http://www.vesti-online.com/profil/3536/brankorajcevic/blog/ 47/Moj-kutak--Vase-mesto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online