Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.03.2019.
11:10
b92.net, Vestionline A

Kusturica: Najviše smo trpeli zbog obaveštajnih službi sa istoka i zapada

Na Festu je juče prikazan film "Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice, koji je istakao da je bivši urugvajski predsednik Hose Muhika uradio pametnu stvar kada je učinio "ustupke soroševskoj Americi" i za uzvrat su mu dozvolili da razvija ekonomiju.

Tanjug
Emir Kusturica

- Deluje kao da je imao čarobni štapić, ali Amerikancima nije stalo do krava nego do nafte. To je njegova srećna okolnost. Da ima naftu, to bi Jenkiji uzeli pod svoje, posebno posle Sirije koju su izgubili i Iraka koji polako gube, a on je uspeo da napravi uspešan politički kompromis u korist naroda - rekao je Kusturica.

Muhika je, dodao je Kusturica, priznao gej brakove, legalizovao upotrebu marihuane u svrhu lečenja i tim "političkim manevrima je kupio Amerikance" i doveo do povećanja stope privrednog rasta i smanjio siromaštvo sa 22 na sedam posto. 

Kusturica je istakao da je Muhika očarao svet svojom pojavom i da je umeo da se obrati i domaćici i intelektualcu, nije lagao i sve što je govorio bilo je potkrepljeno empirijom. 

- On se žrtvovao za svoju naciju, a potekao je iz ulične borbe za tu vlast. On je otimao ljude, naplaćivao to kidnapovanje, bio je militantni političar. U zatvoru je proveo 13 godina i jedno vreme je živeo u jami razgovarajući s mravima. Izašao je iz zatvora kada je pala hunta i nastavio da se bavi politikom na isti način, ali nije imao oružje u ruci. Sadio je cveće i voleo svoju ženu. On je svetac s puškom - rekao je Kusturica. 

Slavni reditelj primećuje "vrlo zanimljivo novo stanje koje je nastalo obnovom gradiva u Latinskoj Americi gde SAD obnavljaju državne udare, a Urugvaj, koji se nalazi na jugu, još nije na jelovniku, a da je u toj zemlji na najbolji način učinjen spoj socijalizma i kapitalizma".

Kusturica kaže da je istorija Srbije potpuno drugačija i da smo "najviše trpeli zbog činjenice da su obaveštajne službe i sa istoka i zapada, uglavnom sa zapada, presecale naš progres". 

- Naša istorija nema taj latinski zanos, antiimperijalistički. Teško se može pronaći stabilan period u našoj istoriji, a i mi smo na putu napravili kuću, dok je njihova kuća izvan magistralnog puta - ocenio je Kusturica, izdvojivši patrijarha Pavla kao jedini uzor koji se može uporediti sa Muhikom. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online