Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.11.2015.
17:50
Vestionline A

"Ne troši život gubeći svoju slobodu"

Čime plaćamo stvari i predmete koje kupujemo - novcem ili vremenom naših života? I šta je u stvari važno u životu? Odgovor daje bivši predsednik Urugvaja, proglašen za najskromnijeg svetskog predsednika neke države, Hoze Muhika.

Reuters/A.S.
Pravi čovek iz naroda: Hoze Muhika

U kratkoj video poruci, Muhika je govorio o savremenom čoveku i njegovom načinu života, izmišljenim i stvarnim ljudskim potrebama i načinima na koje, kako sam kaže, trošimo svoje živote.

- ...Život ne možeš da kupiš. Život samo ide dalje. I užasno je da trošiš svoj život gubeći svoju slobodu - poručio je Muhika.

Muhika je verovatno najbliži "čoveku iz naroda" od svih ostalih svetskih lidera! Svoj nadimak "El presidente mas pobre", ili "po naški", "najsiromašniji predsednik" zaradio je zbog svojih neverovatnih odricanja!

Ovaj neobičan (i nesebičan) čovek davao je čak 90 odsto svoje plate sunarodnicima, tako da od 12.500 dolara, koliki je bio iznos njegovih primanja, zadržava samo 1.250 koliko mu je potrebno za osnovne životne troškove.

Španskom dnevniku "El Mundo" je izjavio: - Dobro mi je sa toliko novca. Mora da bude, jer znam koliko Urugvajaca preživljava sa mnogo manje.

 

Jose Mujica - Mudrost najsiromašnijeg ali ujedno i najbogatijeg predsjednika na svijetuSHARE Posted by 2012 Transformacija Svijesti on Sunday, November 8, 2015

Muhika i njegova žena, žive u skromnoj seoskoj kući na farmi cveća. Njegova najvrednija kupovina je folksvagenova "buba" koja košta oko 2.000 dolara.

Od kada je Muhika došao na vlast 2010. godine, njegova zemlja se smatrala jednom od najmanje korumpiranih na svetu! Nije ni čudo, kada im šef države nema račun u banci, niti bilo kakav dug, a zadovoljstvo pronalazi u porodičnom životu i društvu svog ljubimca psa Manuele.

Drug sa Kustom i španskim kraljem

M. Karović

Muhika je dobar prijatelj srpskog režisera Emira Kusturice i španskog kralja Huana Karlosa, koji je abdicirao. Kusturica planira i da snimi film o Muhikinom životu.

Njegova plata na godišnjem nivou iznosi 15.000 dolara. To je 5,8 odsto plate Dejvida Kameruna, premijera Britanije, 4,2 odsto zarade Stivena Harpera (Kanada), 3,1 odsto prihoda Baraka Obame, 2,9 odsto prihoda Reile Odinge iz Kenije, samo 2,5 odsto Džulije Džilard iz Australije, i mizernih 0,7 odsto novca koji zaradi Li Hsien Long iz Singapura.

Muhika inače živi vrlo jednostavnim i povučenim životom. Odbija da živi u predsedničkoj palati i, umesto da se on useli, ustupio prošle zime ovu raskošnu građevinu beskućnicima, kako bi ih spasao od smrzavanja.

Pre izvesnog vremena predsednik Urugvaja se pojavio na nekom javnom događaju modrog nosa. Upitan za povredu, objasnio je da se desila dok je pomagao susedu da popravi krov posle kišne oluje.

Urugvaj je najmanja država Južne Amerike, posle Surinama. Ipak, ova zemlja je treća po razvijenosti na kontinentu, a ne samo da je uspela da izbegne svetsku ekonomsku krizu, već njena ekonomija ima pozitivan trend.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.11.2015. 22:01
od 1918. srbi ne znaju šta znači reč - sloboda...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online