Ponedeljak 22.11.2010.
09:47
Pres

Kusturica: Bakir da se izvini za poklane Srbe

Kusturica traži izvinjenje za srpske žrtve: Bakir Izetbegović
 

"Bilo bi dobro da se Bakir Izetbegović izvini za sve Srbe koji su poklani po Sarajevu. Isto tako bilo bi dobro da se izvini i srpskim žrtvama u istočnoj Bosni. Tamo su počinjeni strašni zločini i nad Srbima, a ne samo nad muslimanima", rekao je Kusturica u intervjuu za "Pres".
 

Bakir i svinjske viršle

 

Upitan da komentariše činjenicu da se jedan od junaka iz njegove knjige "Smrt ne nepovjerena glasina", koga se seća kao dečaka koji je pre 40 godina u školi s gađenjem bacao svinjske viršle i tražio da ga zovu „zeleni", danas nalazi u Predsedništvu BiH, Kusturica je odgovorio:

 

"Mislite na Bakira Izetbegovića? Pa, što se mene tiče, Bakirova današnja pozicija nije previše iznenađujuća. Ideja kojom se on vodio i koja se rodila bog zna gde, dovela je do toga da i taj čovek zauzme poziciju na kojoj se danas nalazi. Pošto mu je otac bio političar, valjda je bilo za očekivanje da i on postane isto".

On je konstatovao da je sarajevski "multietnički koncept" potpuno propao, navodeći da je jedan od najnovijih dokaza koji to potvrđuju i životna drama Josipa Pejakovića koji najavljuje odlazak iz Bosne.

"Očigledno je i Josip shvatio neke stvari, a oni koji su krivci za njegovu želju za odlaskom neka se zapitaju zašto je to tako? Josip, ja i mnogi drugi pre 20 godina pokušavali smo da Bosnu izvadimo iz nevolje i da se nekako izbegne rat, a onda smo se nažalost razvrstali po nacijama i raznim kvazimultietničkim konceptima", kaže Kusturica.


On je dodao i da "ljudi iz Sarajeva odlaze zato što to više nije multietnički grad".

"Bakir i Zlatko (Lagumdžija) ga sada mogu predstavljati kako god hoće, ali kada bi se prebrojali Srbi, Hrvati i ostali nemuslimani koji danas žive u tom gradu, svako bi mogao da vidi o čemu je reč", rekao je Kusturica.


On je istakao da je Sarajevo bilo multietnički grad pre rata, a da je sada samo imitacija toga. "Ja im želim sve najbolje, pa i multietnički život o kome stalno pričaju, ali nisam siguran da je to izvodljivo", kaže Kusturica.
 

Govoreći o razlici između Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, Kusturica je naveo da je Dodik više sekularan i da najbolje shvata šta država na Balkanu zaista može da bude.
 

"Što se tiče Lagumdžijinog SDP-a, to je socijaldemokratija koja prvenstveno želi da bude po ukusu Stejt departmenta. Koliko je takva `socijaldemokratija` u stanju da realizuje svoj program, posebno u Bosni, teško je reći", ocenio je Kusturica.


Lagumdžijina brzina

 

Zlatko Lagumdžija

U jednom neformalnom razgovoru pomenuli ste da se iz detinjstva sećate i sadašnjeg šefa SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije?

 

"Zlatka Lagumdžije se sećam kao izuzetno brzog dečka koji je bio jako spretan u dohvaćanju lopte meni i mojim drugarima kad smo je nabijali izvan granica fudbalskog igrališta. Kad god nam je lopta odletela nizbrdo, sve do 'Đure Đakovića', on je morao da strči niz stepenice i brzo da nam je vrati", kaže Kusturica.

2024 © - Vesti online