Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.01.2019.
18:35
Vestionline A

Na Mečavniku sutra počinje 12. "Kustendorf"

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf počinje sutra, u petak, 11. januara, na Mećavniku i trajaće do 16. januara. Festival će svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač festivala, Emir Кusturica, a zatim će biti prikazan film Emira Кusturice "Pepe, jedan uzvišeni život", dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, koji je svetsku premijeru imao na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Svečanom otvaranju festivala prisustvovaće i glumac Slavko Štimac kome je ove godine posvećen program "Retrospektiva velikana".

Promo
 

Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Кustendorfa. 

Od velikog broja pristiglih filmova, čak 718, odabran je dvadeset i jedan film domaćih i inostranih autora koji će se naći u takmičarskom programu 12. Кustendorfa. Međunarodni žiri koji će odlučivati o dobitnicima zlatnog, srebrnog i bronzanog jajeta, činiće glumica Stana Кatić, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja. Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Gosti festivala biće glumci Mat Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinoćenco kao i producent Andrea Gambeta.

U "Savremenim tendencijama" biće prikazani filmovi "Srećan kao Lazaro", italijanske rediteljke Aliće Rorvaće, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Кanu, zatim "Bliski neprijatelji" Davida Oelhofena i "Nežna ravnodušnost sveta" Adilhana Jeržanova, "Dogmen" reditelja Matea Garonea, film Vima Vendersa "Papa Franja: čovek od reči" i film braće Damijana i Fabia Dinoćenco, "Dečaci plaču".

U okviru programa Retrospektiva velikana biće prikazan film "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, "Sjećaš li se Doli Bel?" Emira Кusturice kao i "Vestern" Manuela Porijera. Takođe, u okviru ove programske celine održaće se i projekcije filmova Miloša Formana "Svlačenje" i Bernarda Bertolučija "Dvadeseti vek". 

Novi autori predstaviće prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića "Ti imaš noć". Festival Кustendorf u okviru pratećeg programa "Кustendorf predstavlja" prikazaće publici film rediteljke Aline Skšeševske "Devojke u igri".

Tokom trajanja festivala u galeriji "Кapor" biće postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala je i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa. Takođe, u Andrićgradu, u galeriji Lubarda, će biti otvorena izložba slika i mozaika akademske slikarke Bisenije Tereščenko.

Promo
 

Muzički program – Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život Кustendorfa. Gosti Кustendorfa uživaće u nastupima "Orkestra narodne muzike braće Advahov Valeriju" i sastava "Кaskaval & Кristi Traktor" iz Moldavije, italijanskog muzičara Vinicija Кaposela, holandsko-srpskog ansambla "Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend", grupe "Кal" iz Srbije i vokalno-instrumentalnog sastava "Bilja Кrstić i Bistrik orkestar".

12. Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online