Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.01.2018.
08:10
S. Đurić - Vesti A

Moj život je hajdučija

Da li TV serije preuzimaju primat nad filmom - pitanje je na koje će pokušati da odgovore stvaraoci na 11. međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf koji će biti održan od 16. do 21. januara na Mećavniku. Zato je Emir Kusturica na Mokru Goru pozvao najboljeg od najboljih, italijanskog kolegu Paola Sorentina, čija će serija "Mladi papa" biti prikazivana 24 sata dnevno svih pet dana festivala. Sorentinu će biti uručena i nagrada Drvo života za buduće filmove.

V. Sekulić
Kritika komunizma: Emir Kusturica

- Da li je film iz bioskopskih dvorana pobegao na TV ekrane, pa se pretvara u novu formu? Da li TV serija postaje bolji medij od filma, i da li ta promena nastaje promenom ideologije? O ovim pitanjima ćemo diskutovati sa Sorentinom - kazao je je umetnički direktor festivala Emir Kusturica, koji je današnje filmske stvaraoce uporedio sa leptirima koji nestanu za jedan dan.

- Zato se i pitamo gde je film i da li je TV serija nastavak ideje koja vodi ka tome da film završi kao opera koja se prikazuje jednom ili dvaput. Tada će festivali biti mitska slika filma i mesto gde će jedino preostati da se prikazuju. Sreća mog uspeha i vreme kada sam dobijao velike svetske nagrade jeste što sam živeo u doba pape Jovana Pavla Drugog, koji je želeo da sruši komunizam. A onda sam ja kao Čarli Čaplin došao sporednom ulicom u glavnu gde je jedna tragična, ljudska priča i mitska slika sveta najvažnija. I kao što sam ja kritički i ironično govorio o komunizmu, tako je Sorentino najavio užasno duhovitu seriju o svim papama - objasnio je Kusturica.

Pomoć ministarstva

O značaju Kustendorfa ne samo u regionu već i u Evropi najbolje svedoči podatak da će festival otvoriti prošlogodišnji kanski pobednik, švedski film "Skver", dok će reditelj Ruben Estlund i zvanično otvoriti festival. Inače, ministarstvo kulture pomoglo je Kustendorf sa 208.000 evra.
- Nastavićemo da pomažemo Kustendorf jer je on svojevrsna vodilja u uskovitlanom vremenu banalnosti - istakao je ministar Vukosavljević.

Na njegove reči se nadovezao ministar kulture Vladan Vukosavljević koji je Mećavnik i Kusturičinu misiju uporedio sa Andrićevim hajdukom Stojanom iz priče "Veletovci". Ali, on je istakao da Emir nije poput hajduka Stojana jer u svojoj borbi protiv trivijalnosti i jeftine zabave Kusta okuplja slične sebi pretvorivši Mećavnik u jednu od "kula svetilja".

- Moj život jeste jedna vrsta specifične hajdučije robinhudovskog tipa. Od nedođije sam napravio destinaciju sa željom da svoju dobit od kinematografije i muzike pretvorim u opštu dobit za mlade stvaraoce - dodao je Kusturica.

Linč "Nemanjića"

Upitan kako ocenjuje seriju "Nemanjići rađanje kraljevine" Kusturica je istakao da nije gledao ni ovu, ali ni druge srpske serije jer nema televizor.
- Što se tiče Nemanjića, čini mi se da je u pitanju linč i da viču oni koji su navikli celog života da gledaju sapunice - kazao je Kusturica.
Program "Retrospektiva velikana" ovogodišnjeg Kustendorfa biće posvećena srpskom glumcu Aleksandru Berčeku, za koga Kusta kaže da je jedan od retkih koji nikada nije snimio loš film.
U retrospektivi velikana biće prikazana i dva filma iz 1967. godine - "Breza" Ante Babaje i "Praznik" Đorđa Kadijevića.
U okviru festivala, ali u Andrićgradu biće otvorena restrospektivna izložba dela Petra Lubarde.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online