Subota 13.01.2018.
08:10
S. Đurić - Vesti

Moj život je hajdučija

V. Sekulić
Kritika komunizma: Emir Kusturica

- Da li je film iz bioskopskih dvorana pobegao na TV ekrane, pa se pretvara u novu formu? Da li TV serija postaje bolji medij od filma, i da li ta promena nastaje promenom ideologije? O ovim pitanjima ćemo diskutovati sa Sorentinom - kazao je je umetnički direktor festivala Emir Kusturica, koji je današnje filmske stvaraoce uporedio sa leptirima koji nestanu za jedan dan.

- Zato se i pitamo gde je film i da li je TV serija nastavak ideje koja vodi ka tome da film završi kao opera koja se prikazuje jednom ili dvaput. Tada će festivali biti mitska slika filma i mesto gde će jedino preostati da se prikazuju. Sreća mog uspeha i vreme kada sam dobijao velike svetske nagrade jeste što sam živeo u doba pape Jovana Pavla Drugog, koji je želeo da sruši komunizam. A onda sam ja kao Čarli Čaplin došao sporednom ulicom u glavnu gde je jedna tragična, ljudska priča i mitska slika sveta najvažnija. I kao što sam ja kritički i ironično govorio o komunizmu, tako je Sorentino najavio užasno duhovitu seriju o svim papama - objasnio je Kusturica.

Pomoć ministarstva

O značaju Kustendorfa ne samo u regionu već i u Evropi najbolje svedoči podatak da će festival otvoriti prošlogodišnji kanski pobednik, švedski film "Skver", dok će reditelj Ruben Estlund i zvanično otvoriti festival. Inače, ministarstvo kulture pomoglo je Kustendorf sa 208.000 evra.
- Nastavićemo da pomažemo Kustendorf jer je on svojevrsna vodilja u uskovitlanom vremenu banalnosti - istakao je ministar Vukosavljević.

Na njegove reči se nadovezao ministar kulture Vladan Vukosavljević koji je Mećavnik i Kusturičinu misiju uporedio sa Andrićevim hajdukom Stojanom iz priče "Veletovci". Ali, on je istakao da Emir nije poput hajduka Stojana jer u svojoj borbi protiv trivijalnosti i jeftine zabave Kusta okuplja slične sebi pretvorivši Mećavnik u jednu od "kula svetilja".

- Moj život jeste jedna vrsta specifične hajdučije robinhudovskog tipa. Od nedođije sam napravio destinaciju sa željom da svoju dobit od kinematografije i muzike pretvorim u opštu dobit za mlade stvaraoce - dodao je Kusturica.

Linč "Nemanjića"

Upitan kako ocenjuje seriju "Nemanjići rađanje kraljevine" Kusturica je istakao da nije gledao ni ovu, ali ni druge srpske serije jer nema televizor.
- Što se tiče Nemanjića, čini mi se da je u pitanju linč i da viču oni koji su navikli celog života da gledaju sapunice - kazao je Kusturica.
Program "Retrospektiva velikana" ovogodišnjeg Kustendorfa biće posvećena srpskom glumcu Aleksandru Berčeku, za koga Kusta kaže da je jedan od retkih koji nikada nije snimio loš film.
U retrospektivi velikana biće prikazana i dva filma iz 1967. godine - "Breza" Ante Babaje i "Praznik" Đorđa Kadijevića.
U okviru festivala, ali u Andrićgradu biće otvorena restrospektivna izložba dela Petra Lubarde.

 

2024 © - Vesti online