Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.09.2017.
22:06
A. Vučićević - Vesti A

Život nema granice

Srpska umetnica Maja Bekan nedavno je u Poljskoj predstavila svoju izložbu "23 skupa". Reč je o performansu koji predstavlja poslednju fazu rada koji je započet u Varšavi 2014. godine i prvo predstavljanje poljskoj publici. Ova izložba baca akcenat na vezu između umetnosti, svakodnevnog života i politike. Glavna polazna tačka jesu priče o manjim kolektivima: dva umetnika koja sarađuju, komšijsko udruženje i grupe žena koje su povezane kroz porodice i zajedničko vođene malih biznisa.

Privatna arhiva
Jedna od performansi Maje Bekan

- Izložba predstavlja neki vid retrospekcije mojih performansa u poslednjih deset godina. Način na koji sam ja pokušala da se nosim sa idejom dokumentacije i prezentacije formata kao što je performans kroz korišćenje drugih medija i praktično kreiranje novog umetničkog rada od istog - preko teksta, fotografije, dokumentarne forme, fikcije do novih performansa i situacija. Sve to nameće pitanje učešća, intimnosti, snalažljivosti i suživota - rekla je za "Vesti" Maja Bekan.
Ona ističe da je izuzetno zadovoljna kako je ispao njen umetnički rad.

Privatna arhiva

Nadarena Trebinjka

Maja Bekan rođena je 1975. godine u Trebinju. U Novom Sadu diplomirala je na Akademiji umetnosti, na smeru slikarstvo. Usavršavala se na postdiplomskim studijama na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu.

Njene izložbe predstavljene su širom sveta, a dobitnik je i nekoliko značajnih umetničkih nagrada. Njen umetnički rad zasniva se na performansu koji uključuje različite aspekte, koji u centru dešavanja imaju čoveka.

Ona je jedan od osnivača umetničkog udruženja ADA u Roterdamu.

- Svaka prostorija tj. Essential Environment ima svoju priču i predstavlja određenu formu. Posebno sam zadovoljna što sam imala priliku da ostvarim i prikažem performativan rad koji je trajao dve godine kroz intenzivnu saradnju sa grupom sredovečnih aktivista (Oleandronj asocijacija) uz veliku podršku Centra za savremenu umetnost (U-Jazdonjski) u Varšavi - kaže Maja.

Privatna arhiva

Kako je rekla, glavni akteri njenog rada su žene: umetnice, aktivistkinje, studentkinje, penzionerke i ljudi u potrazi za sobom u teškim ekonomskim okolnostima.

- Ime izložbe priziva sastanke između stranaca, prijateljstva i sarađivanje u kome vidim elemente socijalne koreografije. Oni žive kroz kombinacije vremena, tela, emocija i performanse koji podrazumevaju učesnikovu percepciju i refleksiju. Kroz ovu izložbu se rekonstruišu priče iz svakodnevnog života hrleći napred ka samoostvarenju, obećanja svetlije budućnosti održane u zajedničkim projektima - objašnjava umetnica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online