Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.04.2017.
03:00
S. Đurić - Vesti A

Porodica traži Esminu imovinu

Samo nekoliko dana nakon što je otvoren testament legendarne pevačice Esme Redžepove Teodosievski, u kome je celokupnu imovinu prema svojoj volji ostavila državi Makedoniji, izbio je skandal.

Z. K. Munja
Otimanje o nasleđe: Esma Redžepova

Naime, porodica pokojne kraljice romske muzike najavila je tužbu i obaranje testamenta. Kako pišu makedonski mediji, bliski rođaci pokojne pevačice izrazili su sumnju u autentičnost testamenta zbog čega su se i pobunili.

Nominacije za Nobelovu nagradu

Esma je bila predsednica Svetske organizacije Roma u svetu. Zbog svog humanitarnog rada dva puta je nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svetske organizacije Roma. Poznato je da se svim snagama borila za bolji status Roma u svetu.

Unuk Esminog brata Adnan Redžepov, koji živi u Nemačkoj, rekao je za makedonske medije da porodica neće odustati i da će tražiti svoja prava. Da je došlo do problema sa porodicom pokojne pevačice potvrdio je menadžerski tim pokojne Esme - Vesna Đorđievska i Simeon Atanasov.

U izjavi za makedonske medije bliska prijateljica pokojne pevačice Vaska Jankovska rekla kako i ona smatra "da je testament lažan", uzimajući u obzir da pokojna Esma ima brojnu porodicu.

- Bila sam veoma bliska sa Esmom, zbog čega sam uzela sebi za pravo da reagujem. Ona je ceo život nesebično pomagala svojoj porodici, posebno unucima svojih sestara i braće, i zaista ne verujem da je odlučila da sve pokloni državi. Kad su autorska prava u pitanju, slobodno mogu reći da ih zaslužuje i Simeon Atanasov, koji je bio kraj Esme tokom njenih koncerata. I ja sam stalno bila uz nju i veoma dobro znam da ne bi napustila svoju porodicu. Ako neko misli i posumnja da je istina ovo što govorim, mogu da odem na sud i kažem mnogo stvari, jer znam dosta o Esmi - rekla je Vaska Jankovska.

Zorana Kostovska, najbliža saradnica Redžepove, istakla je za radio Slobodna Makedonija da je pevačica godinama govorila da želi da ostavi svoj dom kulturi i humanosti, i to obećanje je ispunila testamentom.

- U testamentu Esme Redžepove Teodosievske jasno piše da svu svoju imovinu ostavlja državi Makedoniji i Makedoncima. Ona je u srcu nosila makedonsku pesmu, dušu i misao, stalno je

govorila da je ponosna na svoju Makedoniju - rekla je Zorana Kostovska.
Esma je državi ostavila svoju kuću u kojoj se nalazi i Muzej i Dom humanosti i umetnosti "Stevo i Esma Teodosievski", koji se nalaze u blizini tvrđave Kale. Muzej se prostire na 860 kvadratnih metara.

Veliki humanista

Esma Redžepova preminula je 11. decembra 2016. godine, u 73. godini, posle kraće i teške bolesti. Iza sebe je ostavila jednu ćerku i 47 sinova, koje je sve usvojila. Tokom karijere koja je trajala šest decenija bila je svetski priznata kraljica romske muzike, ali i veliki humanista. Njen uspeh do zvezda bio je pun uspona i padova. Pevala je na više od 15.000 koncerata širom sveta, od kojih je trećina bila humanitarnog karaktera. Prva je Romkinja koja je zapevala na romskom jeziku. U Gandinagaru, u Indiji, 1976. godine proglašena je za kraljicu romske muzike, što je dalo dodatni motiv da neumorno radi i stvara. Nastupala je pred brojnim svetskim državnicima od Tita do Indire Gandi. Nije imala biološku decu, ali je sa suprugom Stevom Teodosievskim usvojila 48 dece o kojima je brinula kao prava majka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online