Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.12.2016.
08:15
D. Petrović, S. Đurić - Vesti A

Anđeo pesme i milosrđa

Posle kraće i teške bolesti juče je u Skoplju u 73. godini preminula Esma Redžepova. Najvoljenija i najpoznatija makedonska pevačica tiho je napustila ovaj svet okružena usvojenom decom i prijateljima, a vest o njenoj smrti rastužila je mnoge.

Z. K. Munja
Odlazak u legendu: Esma Redžepova

I ne samo one koji su voleli njenu muziku, već sve one kojima je nesebično pomagala tokom života. Zajedno sa suprugom Stevom othranila je i podigla 47 dečaka bez roditelja, što je smatrala svojim najvećim životnim uspehom. Bila je ponosna baka sa 120 unučića i šestoro praunučića.

Njena smrt zavila je u crno estradu u regionu, ali i rastužila mnoge njene kolege koje još uvek ne mogu da veruju da nikad više neće čuti njen anđeoski glas.

- Strašna vest! Izgledala je kao da će živeti dugo i uopšte mi nije delovala da ima zdravstvenih problema. Uvek je bila pozitivna i nasmejana. Ovo je veliki gubitak za sve nas koji smo je poznavali, ali i za muziku. Bila je posebna, jedno humano biće koje je svima pomagalo. Toliko je dece usvojila, othranila i izvela na put. Esma je deo muzičke istorije stare Jugoslavije. Bila je pečat jednog lepog vremena koje je nažalost za nama - rekla je sa suzama u očima Izvorinka Milošević.

- Strašno mi je žao. Naježio sam se kad sam jutros pročitao vest da je preminula Esma. Ne mogu da pričam od tuge. Šta reći o Esmi? Bila je veliki pevač, umetnik, čovek, veliki humanista. Ne bude mi dobro kad čujem da su nas napustili ljudi koje volim i uvažavam. Isto sam se osećao i kad je preminula Usnija - kaže čuveni trubač Boban Marković.

Z. K. Munja

- Poznavao sam Esmu odlično, sretali smo se na nastupima. Odlazak Esme Redžepove je veliki gubitak za romsku muziku i uopšte za umetnost. Otišla je u legendu i iza sebe ostavila mnogo dobrih pesama i obeležila jedno vreme - rekao je Radiša Urošević.

- Tužna vest. Sretali smo se, ponekad i lepo družili. Sa svojim pokojnim suprugom Stevom ona je postala institucija humanosti. Prošli su ceo svet, svirajući i pevajući. Toliko dece su odgajili, izveli na put i dali im hleba u ruke. To govori o dobroti i velikom srcu, kao što je imala Esma. Umrla je jedna velika institucija - kaže Andrija - Era Ojdanić.

Dva puta nominovana za Nobela

Esma Redžepova rođena je 8. avgusta 1943. godine u Skoplju u siromašnoj romskoj porodici. Muziku je zavolela još u detinjstvu uz oca, a prvi javni nastup imala je sa samo 10 godina u emisiji "Mikrofon je vaš" Radio Skoplja. Njen potencijal je primetio Steva Teodosijevski koji će postati njen mentor, profesor, najbolji drug, ali i njena najveća ljubav i suprug. Tokom gotovo šest decenija bogate muzičke karijere Esma je održala više od 15.000 solističkih koncerata u 30 zemalja, pevala je pred najvećim svetskim državnicima - Titu, Naseru, Gadafiju, Indiri Gandi...

- Tito je obožavao moju pesmu "Zašto si, me majko, rodila", ali na mene je najveći utisak ostavila Indira Gandi. Ne samo zato što je žena, već zato što je bila i veliki humanista - pričala je svojevremeno Esma.

Ponosna Romkinja

- Ponosna sam što sam Romkinja, jer oni nisu ni sa kim ratovali i nikog nisu okupirali. Potpredsednik sam Svetske organizacije Roma i redovno prisustvujem međunarodnim konferencijama. Nastojimo da poboljšamo situaciju tamo gde vladaju predrasude o romskoj naciji - rekla je jednom prilikom Esma.

Nastupala je u najvećim svetskim dvoranama od Kenedi centra do Kongresne biblioteke u Vašingtonu, dobitnik je brojnih muzičkih priznanja. Ipak, kako je često znala da kaže mnogo su joj draža priznanja koje je dobila za svoj humanitarni rad. Održala je više od 2.000 humanitarnih koncerata, bila je Unicefov ambasador, a dva puta je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 22:31
Velika umjetnica i pjevačica, na žalost neće se skoro jedna slična njoj roditi! Pored toga još značajnije je što je bila žena sa velikim srcem i humanitarka koja je sa pokojnim suprugom Stevom Teodosijevskim odgajila 47 djece i sve ih vaspitala i obrazovala i od njih napravila ...ljude! Malo li je....? Neka joj je vječna slava i njena duša neka počiva u raju...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online