Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2015.
22:49
B. Grujić - Vesti A

Teatar za glumicu iz Pešte

Narodno pozorište "Toša Jovanović" u Zrenjaninu, uvršteno je u Evropsku rutu istorijskih teatara, kojom su evropski teatri predstavljeni kao izvanredan deo evropskog kulturnog nasleđa. Zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije, zrenjaninsko pozorište je deo Jadranske rute u okviru Evropske rute, zajedno sa pojedinim teatrima iz bivše Jugoslavije.

Istorija pozorišnog života u Bečkereku, potonjem Zrenjaninu, vezuje se za pozorišne trupe učitelja Marka Jelisejića u 18. veku. On je još 1787. sa đacima priređivao predstave. Izgradnjom prve pozorišne scene i zgrade pozorišta 1839. godine počinje pravi pozorišni život, a danas je to najstarija pozorišna zgrada u Srbiji.

Tada je zgrada žitnog magacina u Zrenjaninu preuređena u pozorište gde je smeštena najstarija barokna scena u zemlji. 

Zrenjaninu se i danas pripoveda legenda koja kaže da je pozorište nastalo iz ljubavi jednog imućnog građanina prema čuvenoj peštanskoj glumici. Da bi je nekako doveo u grad, izgradio je pozorište, i to u blizini svoje kuće.

Tako je bečkerečko pozorište jedno od najstarijih teatarskih zdanja u Jugoslaviji. Današnji spoljašnji izgled dobijen je temeljnom rekonstrukcijom i adaptacijom 1985. godine. Unutrašnjost pozorišta je zahvaljujući sačuvanim originalnim planovima autentična.

Ovde su predstave izvodile mađarske, austrijske i srpske pozorišne trupe, a pozorište im je prostor ustupalo besplatno. Po završetku Prvog svetskog rata, već 1920. uz pridruživanje članova Diletantskog društva mladih Srba, u Velikom Bečkereku se formirala pozorišna sekcija, potom Sokolsko pozorište Matica. Ipak, tek 1946. dobilo je stalnu glumačku postavu.

Prvoslav Zakovski Zaka je punih 46 godina na pozorišnim daskama. Iako je u penziji, on i danas ne odbija uloge.

- Ovo pozorište i dan-danas vidim kao svoju mirnu luku. Užičanin Radomir - Raša Plaović, čuveni srpski glumac, iz gimnazijskog amaterskog pozorišta odveo me je u pravo pozorište. On nije propuštao priliku da mi u nekim opuštenim trenucima, onako uz čašicu, kaže: "Ja sam te naučio da glumiš". Mnogi su odavde pakovali kofere i odlazili kud ih je karijera vodila, ali ja sam ostao i nisam se prevario - priča Zakovski, koji i dan-danas prvu jutarnju kafu ispije sa kolegama u pozorišnom bifeu.

Kulturno-istorijska ruta

Evropska ruta, čiji je koordinator Perspektiv - Udruženje istorijskih teatara Evrope, inicirana je 2007. a Evropska unija je podržala njeno dalje razvijanje sve do 2017. godine. Tako je 16 partnera iz 12 država sprovelo istraživanje i napravilo internet bazu podataka o svim postojećim istorijskim pozorištima u Evropi. Izabrano je 120 najinteresantnijih i najbolje sačuvanih pozorišnih kuća koje su povezane u kulturno-turističku rutu kroz Evropu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online