Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.10.2015.
08:53
D. Dušanić - Vesti A

"Kucam na mnoga vrata zbog Jasenovca"

U teatru Madlenijanum 7. novembra biće premijerno izvedena predstava "Miloš Crnjanski", u kojoj naslovnu ulogu tumači Tihomir Stanić (54).

Z. K. Munja
Glumi Miloša Crnjanskog: Tihomir Stanić

- Prvobitno je trebalo da se kao Ivo Andrić samo pojavim na kraju predstave, međutim sticajem okolnosti sam prekomandovan na poziciju Crnjanskog. Probe su u toku, scenograf je naš poznati umetnik Kosta Bunuševac, režira Ivana Vujić, koja je sa Slavenkom Milovanović i Milošem Latinovićem i autor drame. Oni su mudro iskoristili činjenicu da je "Roman o Londonu" velikim delom autobiografsko delo našeg velikog pisca - kaže Stanić.

Koliko vam je teško bilo da uđete u lik Crnjanskog?
- Mene veoma uzbuđuje njegova sudbina i život proveden u Londonu. Već sam imao prilike da igram Crnjanskog 1993. godine u TV filmu "Raj", koji je režirao Petar Zec. To mi je olakšalo posao, pošto sam već znao karakter znamenitog pisca. Jedino što sam tada bio mlad i igrao mladog Crnjanskog, a sad tumačim književnika u vreme njegove zrelosti i kada se vratio u otadžbinu, gde je i umro.

Dokle ste stigli sa radom na filmu o Jasenovcu?
- Pre godinu dana smo snimali u Inzbruku neke scene, deo koji će biti zapravo kraj filma. Kako sad stoje stvari, trebalo bi u julu da snimimo scene logora, događaje 1942. u Jasenovcu, a u decembru naredne godine scene koje se dešavaju u Zagrebu 1954. kada se sreću dve glavne junakinje. Film prati sudbinu dve devojčice, na početku jedna ima dve, a druga sedam godina, potom ćemo videti šta im se dešava kad imaju 14 i 19 godina, i na kraju šta je bilo 2014. kada im je 75 i 80 godina. Jedna ne zna svoje poreklo, traga za njim, dok druga pokušava da sazna šta je sa njenim bratom kojeg je izgubila 1942. Naslov filma će biti "Mi smo iz Jasenovca", ali ne znam kada će biti premijera.

"Teatar maher" pomeren za decembar

U novembru bi trebalo da bude premijera i predstave "Teatar maher", koju ste najavili da ćete igrati u kafani Zlatni bokal u Skadarliji...?
- Pomerili smo je za 14. decembar, jer režiser Marko Misirača ima nekog svog posla u Kragujevcu, a i ja sam sad angažovan oko Crnjanskog. Radimo mi na tome, samo ćemo je malo prolongirati - kaže Stanić.

Da li ste napravili podelu uloga i osim što ste producent, hoćete li igrati u filmu?
- Ja pišem scenario i režiram, ali neću glumiti. Kompleksan je posao i moram sve da kontrolišem. Kod nas je i dalje producent, iako bi logično bilo, ipak ne kontroliše sve, nego to čini reditelj. Još nije bilo podele uloga, samo znam da će Vjekoslava Maksa Luburića igrati Marko Janketić. Nadam se da ću u naredne dve-tri godine privesti film kraju.

Koliko je teško naći pare za snimanje tog filma?
- To je skoro nemoguća misija. To je jedna od onih tema koja deklarativno zanima svakog, ali kad treba da se pomogne i daju pare, nema nigde nikog. Do sada sam zakucao na mnoga vrata, svi su oberučke prihvatili ideju, ali niko nije dao ni dinar. Jedino su pare dali gradonačelnica Inzbruka Kristina Opic Plurer, zapravo taj grad, i poneko fizičko lice, ali oni ne žele da se to zna. Pokušavaću i nadalje, mora se delovati, jer svaka kap na kraju utiče da se velika stena svede na oblutke.

Strah od manipulacije

- Moj trud oko filma o Jasenovcu nije bio uzaludan, uspeo sam da pokrenem i zainteresujem druge o toj temi. Tako je moj prijatelj pre godinu dana napisao master rad i objavio knjigu o Diani Budisavljević. Zakotrljaće se ta grudva, možda neko snimi i pre mene film na tu temu, što bi bilo dobro. Jer, ova tema zaslužuje da se svake godine pojavi nešto o tome. Dugo je bila potisnuta, pa zloupotrebljena, koristila se kao opravdanje za zločine koje smo mi činili, što je nedopustivo. Taj strah od manipulacije bio je upravo velika prepreka u našem radu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online