Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.03.2014.
17:20
S. Đurić - Vesti A

Zakoni spasavaju kulturu

Reditelj Darko Bajić (58) zaokupljen je pripremama za igrani film i TV seriju "Bićemo prvaci sveta", koju će raditi sa producentskom kućom koja je zaslužna za uspeh filmske sage o fudbalerima prikazane u dva nastavaka ostvarenja "Montevideo". Iako je u Srbiji teška ekonomska kriza koja je neminovno odražava i na kulturu i srpski film, Bajić je optimista i veruje da je moguće vratiti publiku u bioskope zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i lokalnih zajednica.

Sprema sagu o košarkašima: Darko Bajić
 


- Film "Bićemo prvaci sveta" je priča o košarkašima koji su 1970. godine osvojili zlatnu medalju, ali i o snovima četvorice najzaslužnijih za ovaj uspeh - Nebojše Popovića, Bore Stankovića, Radomira Šapera i Aleksandara Stankovića. Oni su legende evropske i svetske košarke, a s druge strane, to je lepa priča o jednom vremenu kome se ne vraćamo iz sentimentalnih razloga, već se da bismo neke stvari možda naučili i da bismo bili pametniji i bolji - kaže Bajić.

Za tri godine 240 nagrada

Kako komentarišete uspehe naših filmova na međunarodnim festivalima?
- Time sam se bavio kad sam dve godine bio predsednik Upravnog odbora FCS. Tokom tri godine bilo je negde oko 25 naslova i ti filmovi su išli na više od 270 festivala i osvojili oko 240 nagrada. To govori o apsolutnom kontinuitetu i mladih i već afirmisanih autora koji doprinose boljoj slici Srbije u svetu. Nadam se da ćemo nastaviti da nastupamo u svetu i da dalje dobijamo priznanja, jer sam siguran da naša kinematografija to zaslužuje - kaže Bajić.

Kako ocenjujete današnju srpsku kinematografiju?
- Ja mislim da je urodio plodom rad Filmskog centra Srbije, dugogodišnja borba od trenutka kada FCS nije imao mogućnost da pomaže i stimuliše domaću kinematografiju do donošenja zakona i početka funkcionisanja umetničkog i stručnog saveta. Filmski centar Srbije sada ima više od 50 projekata, u pitanju su igrani, ali i dokumentarni filmovi u različitim selekcijama, a Centar je sufinansirao te projekte. Samim time, otvara se mogućnost filmskim radnicima da se profesionalno bave svojim poslom. Mislim da smo u ovom trenutku na tragu da u budućnosti dođemo do onoga što je trajno rešavanje budžeta srpske kinematografije, a samim time i do kvalitetnije filmske produkcije.

Da ste ministar kulture, šta biste prvo uradili?
- Teško je biti ministar kulture u zemlji u kojoj u Beogradu imate bar 50 institucija kulture koje imaju v.d. vođstvo i nemaju zakonite direktore. Samim tim već imate problem. A, da ne govorim o finansijama i o svemu ostalom. Siguran sam da timski rad rešava mnogo toga, baš kao što smo mi uradili u Filmskom centru Srbije u kome smo stvorili jedan sistem, jer bez sistema se ne možete funkcionisati. Čim tog sistema nema, ima problema, tako da bi u svim oblastima kulture trebalo doneti nove zakone i uspostaviti nove sisteme.

Svedoci smo da bioskopi u Srbiji zamiru, da li će moguće vratiti publiku u bioskopske dvorane?
- Filmski centar ima deo sredstava da stimuliše digitalizaciju bioskopa po Srbiji. Nekakva ideja koju sam započeo pre nekoliko godina je Sinema Srbija. Reč je o tome da domovi kulture i bioskopske sale, koji su napuštene, ponovo ožive uz pomoć Euro-sinema, lokalne vlasti i, naravno, Ministarstva kulture, što bi vratilo gledaoce u bioskope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online