Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 07.10.2013.
20:53
Mondo A

"Farma" važnija od pozorišta i muzeja?!

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je zapanjeno činjenicom da kulturna javnost u Srbiji, kao ni kulturne rubrike u srpskim medijima, uopšte ne učestvuju u veoma važnom procesu izbora direktora Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti, ni raspravom, ni predlozima, ni sugestijama, niti kritikama.

Zapanjen činjenicom da se kulturna javnost, kao ni kulturne rubrike u srpskim medijima, ne učestvuju u izboru direktora Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti
 

Upravni odbori Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti raspisali su javni konkurs za izbor direktora, čime su uspostavljeni kriterijumi i otvorena vrata profesionalizaciji u ustanovama kulture u Srbiji.

Ministarstvo je, međutim, zapanjeno činjenicom da kulturna javnost, kao ni kulturne rubrike u srpskim medijima, uopšte ne učestvuje u tom veoma važnom procesu.

"Kulturna javnost bi ovom indiferentnošću mogla da dovede do toga da nakon izbora direktora ove dve ustanove izgubi svaki kredibilitet da prema tom izboru bude kritična".

Isto gubljenje moralnog prava dogodiće se i medijima, "za koje izbor direktora dve važne kulturne institucije nije tema, barem koliko i ulazak jednog presuđenog kriminalca u Farmu".

Zadatak Ministarstva je da uspostavi kriterijume za izbor direktora ustanova kulture, da obezbedi transparentnost postupka i da garantuje za korektnost procedure. Ministarstvo, međutim, niti može niti treba da učestvuje u proceduri, još manje da javno poziva potencijalne kandidate da se prijave, a najmanje da ima svog kandidata, navodi se u saopštenju.

"Ministarstvo, međutim, ima pravo i treba da upozori i medije i kulturnu javnost na njihovo dobrovoljno odsustvo iz tog procesa i zapanjujuću indiferentnost prema problemima koji im život znače", zaključuje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.10.2013. 21:30
Ministarstvi informisanja bi trebalo da se informise da u socijalnoj bedi, u kakvoj se ogromna vecina stanovnistva u jadnoj zemlji Srbiji nalazi, raste popularnost besmislenih rijaliti emisija i igara koje ljude ponizavaju, zato sto gledajuci ih mnogi se malo bolje osecaju, jer barem toliko jos nisu posrnuli da to ne moraju da rade sto gledaju. Za pozoriste i muzeje, narod uostalom nema ni para, a ti izbori su, pa kao i sve, vec odavno namesteni, monotono je.
Utorak 08.10.2013. 02:35
Zapanjen je? Ne zamerite mi na radoznalosti ali voleo bih da znam da li polivanje surutke po glavi stvara privremenu amneziju ili akutnu maloumnost? Dobro je sto je on poseban ali da bi se razlikovao od Zorice Brunclik nije dovoljno da mu kresta na glavi ne bude ljubicasta. Da li krokodila interesuje vegeterijanski meni? Nase kulturne rubrike pisu o pesnicenju psovkama i samaranju sisama a on se pita sto ne pisu o izboru direktora pozorista? A koga interesuje pozoriste? Ajde prvo da se zapita kako će razne Šabaneuše da zameni operom i Farmu pozorištem pa tek onda da bira njegovog direktora. Ministarstvo tj drzava se zali na medije? Žalila se lisica što kokoška leti.
Utorak 08.10.2013. 11:35
Koja kulturna javnost??? Pa mi toga nemamo. Imamo samo klanove koji misle da su kulturna javnost, koja je zatvorena i svoje ljušture i po malo kraducka svako u svom resoru. Pa čoveče pogledaj ko vodi već 30 godina na RTS kulturno zabavni program, isti ljudi i njihova deca. Ko vodi te edukativne emisije, dinosaurusi od preko 70 godina, naravno ko ima decu, gura ih da ga naslede. Bato, moj žabokrečina je to velika, pa i Ti da nisi imao mamu i tatu ne bi napravio ništa. Kao i svi drugi mladi koji treba da budu nosioci promena, a zato su se školovali, ali ne na fakultetima na livadi. Ali tu vladaju klanovi i "kulturna" mafija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online