Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.04.2015.
04:17
J. Arsenović - Vesti A

Filmsko blago u bescenje

Avala film, nekada najveći filmski studio, poznat i kao balkanski Holivud, simbol nekadašnje Jugoslavije, prodat je na licitaciji francusko-američkom konzorcijumu Filmski put za 980.349.988 dinara! Za samo 8.169.000 evra prodati su svi objekti, studija, ateljei, oko 20.000 kvadratnih metara poslovnog prostora koji se prostiru na 37 ha na Košutnjaku, jednom od najlepših i najšumovitijih delova Beograda.

Tanjug
Srdan Golubović: A šta će biti sa ostalim čuvarima naše kulturne istorije

Još veći skandal ove privatizacije, zbog čega su ispred Agencija za privatizaciju na dan prodaje protestvovali filmski stvaraoci i drugi kulturni poslenici, jeste podatak da su sa prodajom nepokretne imovine prodata i producentska prava i celokupni filmski fond od preko 600 naslova koje je u više decenija pravljena filmova producirao Avala film.

Do juče nepoznati konzorcijum Filmski put, od pre dva dana postao je vlasnik nekih od najvećih klasika srpske i jugoslovenske posleratne kinematografije. Od prvog jugoslovenskog filma "Slavica" do filmova poput "Skupljača perja", "Sabirnog centra" ili kultne serije "Kamiondžije", sa nenadmašnim Čkaljom i Pajom Vujisićem u glavnim ulogama.

- Ko nam ubuduće može da garantuje da se ovo isto neće desiti sa Narodnim muzejom, sa likovnom baštinom ili Kinotekom - pita se reditelj Srdan Golubović koji je u sredu došao da izrazi protest ispred Agencije za privatizaciju.

Mogu graditi i stanove

Filmski put nije postao i vlasnik zemljišta, a radi se o 37 hektara na Košutnjaku. To zemljište je i dalje u državnoj svojini sa pravom korišćenja Avala filma. S obzirom da u oglasu koji je objavila Agencija za privatizaciju većina prodatih objekata imaju odobrenje za izgradnju, i da novi vlasnik nije u obavezi da nastavi prethodnu delatnost, ništa ne sprečava nove vlasnike da na ovoj atraktivnoj lokaciju krenu u izgradnju tržišno isplativijih stambeno-poslovno-hotelijerskih objekata.

Ministarstvo kulture i informisanja ceo slučaj otuđenja filmskog kataloga sve vreme je stajalo po strani proglašavajući se nenadležnim. U stvari, nije da ništa nije preduzelo. Posavetovalo je v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslava Zelenovića da uputi prigovor Privrednom sudu u kojem će tražiti da se iz prodaje izuzmu filmovi. Sud nije ni razmatrao prigovor dostavljen 8. aprila, samo dve nedelje pre zakazane licitacije, već ga je odbacio uz ocenu da dolazi od pravnog lica koje na njega nije imao pravo. Ivan Tasovac je na to samo slegao ramenima i u jednoj TV emisiji konstatovao da je "ta odluka za čuđenje", te se upitao zašto Kinoteka nije ranije reagovala.

Šira javnost je zbunjena jer ne može da dobije precizan odgovor na pitanje ko je od državnih organa mogao da spreči ovu legalističku krađu filmskog nacionalnog blaga?

Branko Pavlović, nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju, kaže da se ne treba čuditi kupcu, jer on uvek hoće da kupi za džabe, već da odgovornost leži na onome ko prodaje ono što za prodaju nije.

- Ministarstvo kulture je trebalo dopisom da se obrati Ministarstvu privrede i objasni da je neophodno da se iz prodaje izuzmu filmovi, a potom je država, jer ona se preko svojih preduzeća pojavljuje i kao poverilac, konverzijom mogla da iz stečajne mase izuzme filmski katalog - smatra Pavlović.

Sada kada je prodaja okončana, mnogi su skeptični, a neretko i malodušni, da bi se išta dalje moglo uraditi. Radoslav Zelenović plaši se šta će se desiti kada novi vlasnik od Kinoteke zatraži negative da bi napravio kopije u savremenoj tehnologiji.

- Mi ni za projekcije u Kinoteci ne koristimo original koji je izuzetno osetljiv i naravno da ćemo to odbiti, pozivajući se na Zakon o zaštiti kulturnih dobara. Oni će se pozvati na to da su sada oni vlasnici. Doći će do suda i ja nemam sumnje kako će glasiti sudska odluka - skeptičan je bio Zelenović na tribini u sredu uveče, organizovanoj u bioskopu Zvezda.

Tanjug
Direktor kinoteke se plaši da novi vlasnici ne zatraže originalne trake

Upravo je ovaj bioskop, koju su mladi entuzijasti "okupirali" i ponovo doveli u funkciju posle godina propadanja, primer kako prolaze privatizacije u kulturi. Filmski radnici se s razlogom plaše da bi i Avala film pod rukovodstvom novih vlasnika mogao da prođe kao svojevremeno Beograd film u čijem vlasništvu je bilo 14 bioskopa, među njima i pomenuti Zvezda, ali je prodajom za devet miliona evra novi vlasnik Nikola Đivanović prekršio ugovornu obavezu da minimum dve godine nastavi funkciju bioskopa. Neki od njih su sada devastirani, a neki su preprodani po neuporedivo većoj ceni hrvatskom biznismenu Ivici Todoriću i njegovom Agrokoru. Filmski put ne samo što je jeftinije prošao od Đivanovića, već u ugovoru i nema obavezu da nastavi prvobitnu delatnost Avale filma.

Propali zbog Jugoeksporta

Avala film je zbog svog većinskog vlasnika Jugoeksporta, kompanije koju je svojevremeno osnovala Državna bezbednost, upala u finansijske poteškoće zbog čega je na kraju "balkanski Holivud" otišao pod stečaj. Tako da je, kako primećuje režiser Goram Marković, Avala film otišao na doboš zbog dugova koje je napravila debeovska firma. Jugoeksport je postao većinski vlasnik Avale filma u vreme kada je Slobodan Anđić, kum Slobodana Miloševića, bio na čelu ove kompanije.

Firma sa 500 evra kapita

U Agenciji za privredne registre stoji da je Filmski put društvo sa ograničenom odgovornošću osnovano 25. marta ove godine i to sa osnivačkim kapitalom od 60.000 dinara! Kao direktor se navodi izvesni Mišel Babić iz Francuske. Na dan licitacije kao pravni zastupnik kompanije u Agenciji za privatizaciju pojavio se Vidoje Marjanović koji je odbio da daje izjave za medije. Filmski put bio je jedina kompanija koja je mogla da učestvuje na licitaciji, jer je prethodno položila depozit, pa otud i ne čudi što je Avala film prodat po početnoj ceni, a licitacija trajala samo nekoliko minuta.

Milijarder dovodi Holivud?

Pravni savetnik Konzorcijuma Filmski put Dejan Petrović izjavio je da će novi vlasnici nastaviti da se bave produciranjem i snimanjem filmova i da su za početak izdvojili oko 10 miliona evra ulaganja. Petrović kaže da su među vlasnicima konzorcijuma poznati svetski producenti, kao i banke spremne da podrže njihov poslovni plan, a list otkriva da je deo konzorcijuma i američka medijska kompanija Relativitidž Media, čiji je osnivač Rajan Kavanav, jedan od najmlađih milijardera na "Forbsovoj" listi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online